Gemeente hecht waarde aan City, maar fundament moet steviger

WEESP Het is de gemeente wel wat waard dat de City of Wesopa blijft bestaan, ook na de fusie met Amsterdam, en daarom moet er de komende tijd worden gewerkt aan een stevigere basis.

“Theater City of Wesopa is naast landelijk erkend film- en theaterpodium ook een theaterwerkplaats, thuisbasis voor amateurs en schoolprojecten en huiskamer voor het stadsprogramma voor en door Weespers.

Het theater is toegankelijk, dichtbij en een ontmoetingsplek voor alle Weespers en inwoners uit naburige gemeentes. Het theater kan rekenen op de inzet van 100 vrijwilligers en ontvangt jaarlijks zo’n twintigduizend bezoekers”, aldus worden in de zogeheten 'Kadernota 2021' alle talenten van het theater opgesomd. Deze nota is in de woorden van de gemeente ‘de opmaat voor de laatste volledige begroting van de Gemeente Weesp'. Het is de stand van zaken en verlanglijstje ineen.

Steeds grotere waarde

En met de groei van Weesp in het achterhoofd zal het theater alleen maar van steeds grotere waarde worden voor de identiteit van Weesp binnen Amsterdam en daar hoort een ambitieuze visie voor de jaren 2021-2024 bij met een aantal kerndoelen: groei van de stadsprogrammering en verbreding van de doelgroepen, cultuureducatie voor het primair en voortgezet onderwijs, verdere ontwikkeling cultureel ondernemerschap, uitbreiding van het theater als satellietpodium van Amsterdamse culturele instellingen en continue openstelling van het theatercafé voor diverse doeleinden.

Piept en kraakt

Mooi allemaal, maar het City piept en kraakt ook in behoorlijk wat voegen, stelt het college vast. Er wordt weliswaar gewerkt met een groot leger vrijwilligers, maar dit aantal neemt af én veroudert zienderogen.

Bovendien zijn de technische voorzieningen verouderd en dat, opgeteld bij het gebrek aan menskracht, kan op een gegeven moment gaan wringen.

En dat wil het college voorkomen. Daarom wordt de komende periode gewerkt aan een stevig fundament, waarbij ook prestatieafspraken horen.