Afbeelding
Foto:

Uitvaartbranche ziet nieuwe moeilijkheden door coronamaatregelen

WEESP Met de versoepeling van de coronamaatregelen is er ook meer ruimte voor de uitvaartsector. Maar Charles Benschop, uitvaartondernemer in Weesp, zegt dat voor de branche de moeilijkheden nu pas echt beginnen. Daarom vindt hij het belangrijk dat er aandacht vanuit de overheid komt voor de anderhalvemeterregel tijdens uitvaarten.

Weesp is hard getroffen door het coronavirus. Op het hoogtepunt van de crisis, tussen 9 maart en 10 mei, stierven er in de gemeente 63 procent meer mensen dan in de maanden voorafgaand aan maart. In het hele land stierven er in die weken 27 procent meer mensen dan normaal, blijkt uit cijfers van het CBS. “We hebben het wel echt drukker gehad,” beaamt Benschop.


Omdat er meer mensen stierven, waren er ook meer uitvaarten. Vanwege de coronamaatregelen konden die niet altijd plaatsvinden op de manier waarop de nabestaanden zouden willen. “Er mocht bijna niks, er was een beperkt aantal mensen dat bij zo’n uitvaart mocht zijn,” vertelt de ondernemer. De afgelopen weken was er een bovengrens van dertig mensen die samen mochten komen om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.


Wat is er veranderd met de versoepelingen die op 1 juli ingingen? “Wat in het oog springt, is natuurlijk de verruiming van dertig naar meer dan honderd mensen die bij zo’n bijeenkomst aanwezig mogen zijn,” zegt Martijn van de Koolwijk van uitvaartverzekeraar Dela. Wel moet er bij uitvaarten, net als in de horeca, vooraf bekend zijn wie komt.


“Kunnen we de Lichtjesavond inWeesp nog wel organiseren dit jaar?”

Anderhalvemeterproblematiek

De versoepeling van de coronamaatregelen maakt het niet per se makkelijker, aldus Benschop. “Voor ons begint het allemaal nu pas,” zegt de ondernemer over de nieuwe situatie. “Nu moet je gaan uitvogelen hoe je de anderhalvemeterregel in acht neemt en welke locatie mensen dan willen.”


In de regio Weesp is er wel een aantal grotere crematoria waar honderd mensen op anderhalve meter van elkaar kunnen zijn. Maar de lokale begraafplaats of kerk is daar volgens Benschop niet op ingericht.

Ook Van de Koolwijk ziet dat probleem ontstaan, en niet alleen bij de uitvaart zelf. “Je merkt dat er een nazit in de horeca is na de dienst. Ook daar moet die anderhalve meter worden gewaarborgd. Maar dan zie je dat er bijvoorbeeld 95 mensen bij de dienst aanwezig kunnen zijn, maar slechts 65 bij de nazit.”


Benschop zit ook met de Lichtjesavond, die altijd in de laatste week van november wordt georganiseerd om mensen te herdenken. “Kunnen we het wel organiseren met die anderhalvemeterregel?”. Hij had graag gezien dat er vanuit de overheid meer aandacht was voor uitvaartondernemingen. “Een uitvaart is heel ingrijpend in iemands leven. Je zou moeten zeggen: even met mensen bij elkaar komen… vergeet heel even die regel, maar blijf denken met het gezond verstand.”



Hoe organiseer je een uitvaart die

voldoet aan de coronamaatregelen?


Uitvaartverzekeraar Dela geeft een aantal adviezen voor het organiseren van een uitvaart of herdenkingsbijeenkomst waarbij rekening wordt gehouden met de coronamaatregelen. Dat is voor de nabestaanden vaak moeilijk, onder meer omdat ze rekening moeten houden met de anderhalvemeterregel.



Dela adviseert om naamkaartjes of foto’s van afwezige gasten neer te leggen op lege stoelen. Zo zijn ze er toch een beetje bij.



Mensen die de uitvaart moeten missen vanwege de corona-maatregelen kunnen een audio- of videoboodschap inspreken die afgespeeld kan worden tijdens de uitvaart.



Ook een drive-through condoleance is een optie. Hierbij kunnen mensen vanuit de auto hun condoleances overbrengen bij de nabestaanden. Bij een lokale uitvaartverzorger kan je vragen of zo’n rijdende condoleance mogelijk is.



Een kaartje kan nabestaanden ook troosten. Nabestaanden
kunnen alle kaarten van andere familieleden en vrienden
meenemen naar de dienst, en ze rond de kist zetten.



Livestreaming is een moderne oplossing om er voor te zorgen dat zij die ver weg zijn, toch de dienst van dichtbij mee kunnen maken. De meeste uitvaartondernemers bieden de mogelijkheid de dienst live uit te zenden via het internet. Ook is het makkelijk om zelf een livestream te organiseren, zoals bijvoorbeeld via Facebook of andere sociale media.

DEN BOSCH - Uitvaartplechtigheid in de Bosche Sint-Jan Kathedraal ten tijde van Corona. ANP RAMON MANGOLD