Help schapen van Ester en Werner

vervolg van pagina 1

"We lopen op een dag vele kilometers over de Lage Vuursche, op de Willem Arntszhoeve in Den Dolder tot in het bos van Maartensdijk", zo gaat Ester verder met haar verhaal. "Tijdens de wandeling eten de schapen grassen, brandnetels, dennetjes en berkjes en als we het terrein verlaten, zie je meteen het resultaat. Ook is de begrazing goed voor het ecologische systeem, want schapen rullen de bodem om en grazen ongewenste begroeiing weg. Op deze manier komt er ruimte voor bijzondere bloemen en planten die weer vlinders en bijen aantrekken."

De schapen kunnen nu geen acht maanden meer grazen en dus is het echtpaar op zoek naar opdrachtgevers. "We hopen voor april nieuwe opdrachten te krijgen en zijn op zoek naar heideterreinen, grasland, natuurgrond, braakliggende industrieterreinen, weides of defensieterreinen in het bezit of beheer van grond- of landgoedeigenaren, particulieren, gemeenten, waterschappen of bedrijven. Het voordeel is dan dat het terrein goed begraasd wordt en niet gemaaid hoeft te worden." Het gaat het echtpaar niet om het geld, maar dat de schapen kunnen grazen en niet geslacht hoeven te worden. "We kunnen ze niet in de steek laten. Niet voor onszelf, maar ook niet naar de mensen toe die een schaap of lam geadopteerd hebben voor 50 of 100 euro per jaar. Dat geld gebruiken we voor de verplichte inentingen en het wintervoer. Ook krijgen de mensen een schapenvacht als cadeau, ze kunnen met korting een workshop volgen, mogen meewandelen en kunnen hun schaap een naam geven. Schapen zijn slimme dieren en herkennen een gezicht en stem na drie jaar nog steeds. Heel bijzonder is dat. Bij ons wandelen ook leerlingen van basisscholen en buitenschoolse opvang mee, zodat ze in contact komen met de dieren en de natuur. We leren de kinderen dat je een schaap voorzichtig moet benaderen en niet je hand op zijn hoofd moet leggen. Een schaap is een vluchtdier, maar als je op je hurken gaat zitten, komen de schapen vanzelf naar je toe en gaan aan je gezicht ruiken. Dan kun je ze aaien en contact maken. De kinderen, maar ook volwassenen, vinden dat geweldig en als je dan de volgende keer komt, herkent het schaap je weer, komt naar je toe en leg zijn hoofd op je schoot."
Informatie over het adopteren van een schaap staat op floorlandschapsbeheer.nl. Voor vragen kun je mailen naar info@floorlandschapsbeheer.nl of bellen met Ester, 06-11424444.