Meer sporten, een vaak gekozen uitdaging.
Meer sporten, een vaak gekozen uitdaging. Foto: André Verheul

Inwoners Gooi en Vechtstreek gaan gezondheidsuitdaging aan

REGIO Een maand lang stoppen met een slechte gewoonte of een goede gewoonte juist volhouden: volgens de GGD Gooi en Vechtstreek dé manier om, blijvend, gezonder te leven. Om daarbij te helpen kunnen inwoners van de Gooi en Vechtstreek de maand maart meedoen aan de acties '30dagengezond' en 'IkPas'vc. Via de website en Facebookpagina geeft de GGD allerlei tips en adviezen om de zelfgekozen gezondheidsuitdagingen ook vol te houden.

Ieder jaar doen in heel Nederland mensen mee aan de actie om dertig dagen lang hun glaasje wijn of biertje te laten staan. 'IkPas 2018' heet de actie nu, en het begon op 1 maart. Maar in de regio Gooi en Vechtstreek kunnen inwoners ook meedoen aan een ruimere gezondheidsuitdaging: '30dagengezonder'. Daaraan kan jong en oud meedoen met een zelfgekozen uitdaging, die ook een hele maand moet worden volgehouden.

En het werkt, zo blijkt uit onderzoek. Deelnemers van IkPas merken meerdere positieve effecten van een maand het alcoholgebruik op pauze zetten. Zo voelt meer dan de helft van de deelnemers zich fitter, slaapt 40 procent beter, 20 procent valt af en 38 procent heeft geld bespaard. Ruim 65 procent van de deelnemers is zich bewuster geworden van de rol die alcohol in hun leven speelt, 43.5 procent heeft het gevoel een gewoonte te hebben doorbroken en 43.7 procent kan beter nee zeggen tegen alcohol.

In de regio Gooi en Vechtstreek is 'IkPas' onderdeel van de actie '30dagengezonder'. In januari hebben veel mensen goede voornemens. Helaas stranden deze vaak al snel. Daarom heeft de GGD Gooi en Vechtstreek de nieuwe campagne '30 dagen gezonder' gelanceerd. Door mee te doen, nemen mensen het heft in eigen handen en kiezen zij hun eigen uitdaging. Gezonder, concreet, haalbaar en een goed begin van de lente. GGD Gooi en Vechtstreek daagde iedereen uit om in maart mee te doen met deze actie van vier GGD's uit Noord-Holland en Flevoland. Naast het pauzeren van hun alcoholgebruik kunnen deelnemers ook voor andere uitdagingen kiezen: elke dag een half uur wandelen bijvoorbeeld, of hardlopen, water drinken, op tijd naar bed gaan, complimenten geven, geen suiker in de koffie of thee, minder snoepen, of minder op sociale media.

Gezonder leven is namelijk veel meer dan 'goed eten' of 'vaker bewegen'. Stress vermijden of in de avond je smartphone uitzetten: er zijn heel veel dingen die je kunt doen of laten om je gezonder te voelen en gezonder te worden. Het doel van de actie is in 30 dagen gewoontegedrag te doorbreken of een gezondere gewoonte aan te leren. De actie stimuleert mensen op een positieve manier een uitdaging met zichzelf aan te gaan. Of samen met anderen, want door het samen te doen, motiveer je elkaar, houd je elkaar scherp en houd je het vol. Een schoolklas kiest er bijvoorbeeld voor om elke dag water te drinken op school en collega's gaan samen sporten of lezen na acht uur 's avonds geen werkmail meer. De burgemeester en wethouders van Weesp zijn ook een gezondheidsuitdaging aangegaan. Zo heeft burgemeester Van Bochove zich voorgenomen om zich de hele maand aan al zijn sportafspraken te houden en iedere dag een compliment te geven aan iemand die dat niet verwacht. En de gezondheidsuitdagingen van de wethouders: elke dag twee stuks fruit, elke dag een half uur wandelen door Weesp, gezonder eten en zorgen voor voldoende nachtrust.

Iedereen weet zelf het best wat hij of zij kan doen of laten om zich gezonder te voelen. Op de website 30dagengezonder.nl zijn diverse ideeën en adviezen te vinden om het ook vol te houden. De actie is te volgen via de Facebookpagina 30dagengezonder. Tot 1 maart konden mensen zich aanmelden met hun persoonlijke uitdaging. Dat kan dus niet meer. Toch geïnspireerd? Je kunt natuurlijk ieder moment starten met je eigen gezondheidschallenge.