Gezins- en opvoedcoach Henny Epping van Jeugd en Gezin in gesprek met een ouder.
Gezins- en opvoedcoach Henny Epping van Jeugd en Gezin in gesprek met een ouder. Foto: Bob Awick

Jeugd en Gezin is de plek voor vragen over opvoeden en ouderschap

Jeugd en Gezin is een brede organisatie in 't Gooi. Je kunt er als ouder terecht voor informatie, advies en ondersteuning bij de ontwikkeling en opvoeding van je kind.

REGIO "Opvoeden is soms best lastig. Iedere ouder merkt weleens dat ze niet altijd goed weten hoe ze op sommige opvoedings- of ontwikkelingsvragen het best kunnen reageren. Vaak vinden ouders na verloop van tijd een antwoord hierop, maar soms lukt dat niet. Ouders kunnen dan vastlopen of hebben behoefte aan ondersteuning en advies", vertelt gezins- en opvoedcoach Henny Epping.

"We zijn een brede organisatie voor ouders van kinderen van 0 tot 23 jaar. Jongeren zijn ook welkom als ze bijvoorbeeld vragen hebben over zich onzeker voelen, omgaan met anderen, puberteit, somber voelen, gepest worden of de scheiding van de ouders."

Jeugd en Gezin is op alle basis- en middelbare scholen in 't Gooi aanwezig. "In groep 2 en 7 van de basisschool worden de kinderen gescreend op gezondheid en ontwikkeling en vullen ouders een vragenlijst in. Op de middelbare school vindt in de tweede klas ook een screening plaats. Jongeren vullen dan zelf de vragenlijst in. Als de vragenlijst geen bijzonderheden oplevert, komt er geen vervolggesprek. Is dit wel het geval, dan worden ouders of de jongere zelf uitgenodigd voor een gesprek en bespreken we het probleem en kijken we wat wenselijk is om mee aan de slag te gaan."

"Jongeren op middelbare scholen komen in een andere ontwikkelingsfase. Ze zijn zich aan het losmaken van de ouders en leeftijdsgenoten worden heel belangrijk. Pubers gaan op zoek naar zichzelf en ontwikkelen gaandeweg hun eigen identiteit. Sommige kinderen doen dit vrij makkelijk, maar veel kinderen worden op een bepaalde leeftijd onzeker over wie ze zijn en wat ze willen.
Social media zijn een groot item in het leven van pubers en vraagt veel van hen qua tijd en aandacht. We zien veel jongeren die kampen met een negatief zelfbeeld door Facebook, Twitter of Instagram. Ze zijn soms onzeker over hoe ze eruitzien en of ze wel vaak genoeg geliket worden. Veel jongeren bespreken hun problemen niet met hun ouders. De puberteit vraagt voor beide kanten een andere manier van met elkaar omgaan en dat kan problemen in de omgang onderling veroorzaken."

"Scholen signaleren vaak ook vragen van ouders, kinderen of jongeren. Zorgen over een leerling worden binnen scholen besproken in zorgadviesteams. Medewerkers van scholen kunnen ouders, als ouders dat willen, verwijzen naar de gezins- en opvoedcoach of jeugdverpleegkundige van Jeugd en Gezin. Op veel scholen heeft Jeugd en Gezin een inloopspreekuur en ouders kunnen vrijblijvend binnenlopen voor een gesprek."

Bij Jeugd en Gezin wordt ook samengewerkt met de leerplichtambtenaar. "Een leerplichtambtenaar heeft, naast het handhaven van de leerplicht, ook een preventieve taak. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een leerling vaak ziek of afwezig is. Is het kind echt ziek of is er een andere reden van zijn of haar afwezigheid. Als er een andere reden is, kan een jeugdarts of jeugdverpleegkundige samen met de leerplichtambtenaar en ouders bekijken wat er precies aan de hand is en hoe ze kunnen helpen om de leerling weer naar school te krijgen."

Pubers gaan op zoek naar zichzelf, naar een eigen identiteit

Maar wat kan Jeugd en Gezin doen voor ouders en pubers die langskomen? "Iedereen kan bij ons binnenlopen zonder een afspraak te maken. We hebben gratis inloopspreekuren. Tijdens dit spreekuur kunnen ouders en jongeren hun vraag bespreken. Soms is één gesprek voldoende, maar het kan ook voorkomen dat er meerdere gesprekken nodig zijn."

"Ouders gaan bij ons in gesprek over lastige opvoedsituaties, maar ook over gevoelens over de relatie met hun kind. We geven tips en ondersteuning, want het is belangrijk dat ouders de gevoelens en ideeën van hun kinderen serieus nemen, hoe lastig dat soms ook is. Ook is het belangrijk om het contact met je kind aan te houden en het vertrouwen onderling vast te houden. Een ander punt is dat een puber regels en grenzen nodig heeft, ook al denkt hij of zij daar anders over, en dat kan tot ruzie en conflicten leiden. Er kunnen bijvoorbeeld ruzies ontstaan over school en hoe ze daarmee omgaan. Veel jongvolwassenen vinden het normaal dat ze 's avonds laat thuis komen, ook al gaat dit ten koste van school. Een puber laat zich geen regels meer voorschrijven die hij of zij niet redelijk vindt, maar als ouder heb je wel altijd de verantwoordelijkheid."

"Ouders hoeven nooit te denken: 'is dit een gekke vraag', of, 'kan ik deze vragen hier wel stellen'. We zeggen tegen ouders dat je met elke vraag over opvoeden, opgroeien en ouderschap bij ons welkom bent. Kunnen we de vragen niet beantwoorden dan gaan we op zoek naar de plek waar ouders wel antwoord krijgen op hun vraag. Soms is het geven van informatie voldoende, maar we kunnen ook een aantal gesprekken hebben waarin we wat meer begeleiding of ondersteuning bieden. Die gesprekken kun je met een jeugdarts, jeugdverpleegkundige of gezins- en opvoedcoach hebben. Onze belangrijkste taak is preventie. En daar bedoelen we mee dat we samen willen voorkomen dat opvoedings- of ontwikkelingsvragen groter worden dan nodig is, waardoor er intensievere hulp nodig is. Maar preventie is ook: tijdig signaleren als er wel intensievere of specialistische hulp nodig is. Als we samen met de ouders tot de conclusie komen dat er bijvoorbeeld een psycholoog, therapeut of specialist nodig is, dan helpen we ouders op weg. Voor deze vormen van hulp is namelijk een verwijzing nodig van ofwel de huisarts, jeugdarts of loket Jeugd van de gemeente."

Bij Jeugd en Gezin zijn folders beschikbaar over allerlei onderwerpen en digitale informatie staat op www.jggv.nl. "We geven ook workshops en cursussen. Maar als ouders of pubers vragen hebben, kunnen ze ons ook altijd bellen via 035-692 63 50 of mailen naar info@jggv.nl om bijvoorbeeld een afspraak met ons te maken in een van onze locaties in Hilversum, Gooise Meren, Weesp, Huizen, Laren, Blaricum en Wijdemeren."