Het team van Spoor 6.
Het team van Spoor 6. Foto: Spoor 6

Voor 30-plussers met stoornissen in alcoholgebruik

Spoor6 start met uniek uitgebalanceerd en genderspecifiek avondprogramma

Spoor6, gelegen aan de Lindelaan in Bussum, heeft reeds jarenlang ervaring in het ambulant behandelen van lichte, matige en ernstige verslavingsproblematiek.

BUSSUM Het succesvolle dagprogramma van Spoor 6 van twee weken met nazorg voor een stoornis in het alcoholgebruik, is nu vertaald naar een uitgebalanceerd avondprogramma waarin gender- en middelgericht wordt behandeld. Gedurende zeven weken kan men twee avonden per week deelnemen aan een mannen- of vrouwengroep van maximaal zes personen waarin stoornissen in het gebruik van alcohol worden behandeld.

Het is al langer bekend dat stoornissen in alcoholgebruik niet alleen een mannenziekte is. Reeds in de jaren tachtig begon de wetenschap zich te richten op afhankelijkheidsproblematiek onder vrouwen en daarmee ook op de verschillen tussen beide seksen als het om mentale problematiek gaat. Een recent artikel, gepubliceerd in de zomer van dit jaar, bevat een overzicht van studies die zijn uitgevoerd in de afgelopen twintig jaar. Er is steeds meer bekend geworden over sekse- en genderverschillen en de invloed van zowel aanleg als opvoeding en invloeden van buitenaf op de genderrol.
Spoor6 gaat ervan uit dat een genderspecifiek herstelprogramma een aantal duidelijke voordelen heeft, omdat het de verschillende ervaringen van de seksen aanpakt, gevoelig is voor de behoeften van elke groep en een comfortabele omgeving biedt voor herstel, zonder afleiding.
Het is overigens bekend dat slechts weinig mensen werkelijk hulp zoeken wanneer er sprake is van een stoornis in het alcoholgebruik. Ontkenning en het telkens weer goedpraten van het gebruik speelt hierbij een rol, maar ook vaak de angst voor het onbekende. Spoor6 wil de drempel verlagen, aangezien er zoveel positiefs bereikt kan worden met de huidige kennis en behandeltechnieken binnen de verslavingszorg. Dagelijks starten mensen de behandeling met een torenhoge weerstand, echter reeds na enkele dagen ervaren zij een enorme opluchting. Regelmatig wordt spijt en teleurstelling uitgesproken over het feit dat men deze stap niet eerder heeft gezet.
Met het nieuwe avondprogramma werkt Spoor6 op meerdere vlakken drempelverlagend. Men hoeft tijdens de behandeling niet te stoppen met werken en ook aan het sociale en gezinsleven kan men invulling blijven geven. Daarnaast ontmoet men volwassenen van hetzelfde geslacht die worstelen met hetzelfde middel: alcohol.

Tegen het einde van het avondprogramma zal men zich bewuster zijn van de functie van het gebruik, hoe wensen en behoeften op een andere manier ingevuld kunnen worden, wat de relatie is tussen wilskracht en alcoholgebruik en hoe terugval kan worden voorkomen. Daarnaast heeft men nieuwe manieren aangeleerd in het omgaan met problemen en stress (coping). Het is tevens mogelijk belangrijke personen te betrekken in het proces. Begrip en acceptatie van stoornissen in het alcoholgebruik opent de weg naar een nieuwe verbinding met naasten. Daarnaast zijn medestanders in het proces van groot belang.

Het avondprogramma bij Spoor6 vindt plaats op maandag en donderdag van 18.00 tot 21.15 uur. De drempel aan de Bussumse Lindelaan 6 is laag; men kan er altijd binnenlopen voor een oriƫnterend gesprek.

Spoor6 is van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur te bereiken op 035-6975400. Zie ook spoor6.nl.