Steeds meer rookvrije plekken in regio

REGIO Rookvrij-bordjes. Op steeds meer plekken in onze regio verschijnen ze. Op deze plekken wordt bezoekers gevraagd niet te roken en zo het goede voorbeeld te geven aan kinderen.

Begin dit jaar startte de GGD met de campagne 'Rookvrije Generatie Gooi en Vechtstreek'. Hiermee sluit de GGD aan bij de landelijke campagne 'Rookvrije Generatie'. Het doel is dat elk kind dat nu wordt geboren kan opgroeien in een rookvrije omgeving. Hoe minder mensen je ziet roken, hoe minder vanzelfsprekend het wordt om zelf te gaan roken. Naar schatting beginnen jaarlijks toch nog steeds zo’n 500 kinderen in onze regio met dagelijks roken. Acht op de tien rokers beginnen voor hun achttiende, een periode waarin jongeren beïnvloedbaar zijn en extra gevoelig voor verslaving. Maar goed voorbeeld doet goed volgen. Door met zijn allen aan kinderen een rookvrij voorbeeld te geven, is de kans veel kleiner dat zij ooit beginnen met roken. Zo ontstaat een rookvrije generatie.
Nederland is klaar voor een rookvrije generatie, zo blijkt uit onderzoek. Bijna 9 op de 10 mensen vinden dat kinderen rookvrij moeten kunnen opgroeien. Clementine Niermans van Hockeyclub Naarden: "We hebben een enquête onder onze leden gehouden. Hieruit bleek dat de overgrote meerderheid van de respondenten, ook rokers, voor een rookvrije vereniging was. Dat was voor het bestuur een extra stimulans om te kiezen voor een volledig rookvrij beleid." Ook andere sportclubs, waaronder TV Naarden, HC&FC Victoria, Rugbyclub ’t Gooi, BFC, de Gooische Hockeyclub en de Huizer Hockeyclub werden dit jaar rookvrij. Maar niet alleen sportverenigingen, ook scholen doen mee. Zo werden onlangs alle 18 schoolpleinen van Stip Hilversum rookvrij. Binnenkort wordt zelfs de eerst openbare speelplek in de regio Gooi en Vechtstreek rookvrij.

Scholen, speeltuinverenigingen, kinderboerderijen en kinderdagverblijven kunnen naast ondersteuning gratis Rookvrij-bordjes aanvragen bij de GGD.

Meer informatie via rookvrijegeneratiegv.nl of rookvrijegeneratie@regiov.nl.