Een treffen met het CDA in Brasserie Bel Ami.
Een treffen met het CDA in Brasserie Bel Ami. Foto: Bob Awick

Bussumse minister Wopke Hoekstra blijft lokaal betrokken bij politiek

BussumsNieuws mocht de minister van Financiën een paar vragen stellen. We waren natuurlijk benieuwd of hij het lokale nieuws nog volgt.

GOOISE MEREN De minister van Financiën, Wopke Hoekstra uit Bussum, zit nu anderhalf jaar in het kabinet. Het lokale nieuws volgt hij iets minder dan voorheen, maar zijn lokale betrokkenheid blijft groot. Ook bij de Naardense kandidaat voor de Provinciale Staten: Marleen Sanderse. We troffen hen bij een CDA-bijeenkomst waar de minister een paar minuten tijd vrij kon maken.

De Provinciale Statenverkiezingen komen er aan. Kent u de kandidaten?
"Ik ken er wel veel en Marleen Sanderse ken ik al langer. Ik kan me nog goed herinneren dat we, inmiddels zo'n vijf jaar geleden, samen campagne voerden op de markt in Naarden. Ook heb ik in de selectiecommissie van de gemeenteraad gezeten. Ik vind het leuk om ook lokaal met politiek actief te zijn."

Volgt u het lokale nieuws?
"Ja, ik lees het BussumsNieuws. Ik moet wel bekennen dat ik het minder lees dan anderhalf jaar geleden vanwege mijn baan. Ik kijk vooral naar de onderwerpen die zich bij mij in de wijk afspelen."
Welke onderwerpen uit Gooise Meren zou u in Den Haag op de agenda willen zetten?
"Sommige onderwerpen die lokaal spelen zie je natuurlijk ook per definitie landelijk. Bijvoorbeeld zaken waarmee de middenstand te maken heeft. Het centrum, waar veel winkels toch sneller hun deuren weer moeten sluiten. Dat is geen uniek probleem voor Gooise Meren, dat speelt op meer plekken. Andere items zijn woninginbraak en criminaliteit. Dat speelde met name een jaar geleden nog meer dan nu. Voordat ik minister was heb ik weleens met een wijkagent gesproken en gehoord hoe bendes georganiseerd te werk gaan."

Stel dat u een dag de burgemeester zou zijn. Wat zou u dan doen?
"Dan zou ik de straat op gaan en zo veel mogelijk mensen proberen te zien en te spreken. Om ze te vragen wat er speelt en om te horen wat er goed gaat en wat er beter kan."

Heeft u nog tips voor Marleen?
"Ik ben eigenlijk altijd geïnteresseerd om tips van Marleen te krijgen. Ze heeft een lange en brede ervaring in de politiek. Zij heeft daarin van mij geen tips of aanmoediging nodig."

U bent nu anderhalf jaar minister. Heeft u hierna nog andere ambities?
"Ik geloof erg in het adagium van Hans Wiegel: politici moeten niet kakelen, maar eieren leggen. Daarmee bedoel ik: bezig zijn met het werk in het hier en nu. Er is ontzettend veel te doen binnen mijn portefeuille en dat ga ik met veel plezier doen."

Wopke en Marleen voerde vijf jaar geleden samen campagne

Wim Zwanenburg uit Naarden is lijsttrekker voor het CDA bij de Waterschapsverkiezingen.