Pieter Schut en Ellen Hazenberg kregen de eretoiletbril van Carlijn Willemstijn (midden).
Pieter Schut en Ellen Hazenberg kregen de eretoiletbril van Carlijn Willemstijn (midden).

Erkenning voor wc-actie

BUSSUM Stichting Pro Bussum heeft een eretoiletbril ontvangen. Deze vorm van waardering kreeg de promotieclub omdat Bussum dankzij hen nu koploper is op het gebied van openbare toiletten.

De prijs werd toegekend voor de actie 'Ik moet zo nodig'. Afgelopen zomer werden hiervoor door de Bussumse club stickers geplakt op winkels en restaurants waar mensen zo naar binnen kunnen lopen als ze van het toilet gebruik moeten maken. Inmiddels doen 25 plekken mee aan de actie, uiteenlopend van Filmhuis Bussum tot Brasserie Drusius en van het station tot tankstations. De plekken zijn ook terug te vinden via de Hoge Nood-app.
De Toiletalliantie, een groep van 13 patiƫntenorganisaties en belangenverenigingen die zich sterk maakt voor betere beschikbaarheid van toiletten, meent dat Bussum nu koploper is op het gebied van openbare toiletten. Bussum is na Rotterdam en Oldenzaal de derde plaats in Nederland die zich koploper mag noemen.
De toiletbriltrofee werd uitgereikt door Carlijn Willemstijn, ambassadeur van de Toiletalliantie. Zij is erg te spreken over de originaliteit van de actie: "Dit laat zien dat je met weinig middelen hulp kunt bieden. Die hulp is voor veel mensen heel belangrijk." "Voor ons is deze actie vooral bedoeld als een gebaar van gastvrijheid, een actie die door veel ondernemers in Bussum ondersteund wordt", aldus Ellen Hazenberg van Pro Bussum.