Tekort aan sociale huur dreigt

GOOISE MEREN Het lukt de gemeente Gooise Meren maar niet om met woningcorporaties tot afspraken te komen over het op peil houden van de voorraad sociale huurwoningen. Er werden de afgelopen maanden meerdere gesprekken gevoerd, maar zonder resultaat. Het gevolg: er dreigt een tekort aan huurwoningen.

Gooise Meren vraagt de woningcorporaties te garanderen dat het aantal sociale huurwoningen ten minste gelijk blijft, maar dat kunnen de gezamenlijke corporaties niet. De gemeente waarschuwt daarom dat er rond 2023 een tekort ontstaat van zeker zo'n 350 woningen.

De woningcorporaties hebben al meerdere voorstellen gedaan, maar zelfs met het meest recente voorstel neemt het aantal sociale huurwoningen af. De grootste schuldige daarvan is woningcorporatie Dudok Wonen, dat als enige corporatie niet kan bijdragen aan het op peil houden van de voorraad. De reden: Dudok Wonen verkoopt te veel sociale huurwoningen. De gemeente heeft gevraagd de verkoop in ieder geval tijdelijk op te schorten. Dat wil Dudok Wonen niet, omdat de verkoop voor de corporatie van levensbelang is.

De starre houding van Dudok Wonen zorgt er volgens de gemeente voor dat er geen gezamenlijke afspraken gemaakt kunnen worden op dit moment. De gemeente stelt wel voor om verder te onderhandelen, maar wil wel meer de regie naar zich toetrekken.