Chimpansee Eva in 2006
Chimpansee Eva in 2006 Foto:

Uit de historie van Bussum en het Gooi

Apen in Bussum (deel 2)

Tot zeker in de jaren '70 waren apen in Bussum geen onbekend verschijnsel. Zo ontsnapte op 1 april 1962 een aap tijdens een uitzending uit de Bussumse televisiestudio Eltheto. Het voorval haalde het televisiejournaal.

De chimpansees Judith en Eva

Het echtpaar Jacobs en Irma Kamps, de zus van mevrouw, verhuisden begin '60 van Brinklaan 50 naar nr. 106. Hun vier apen gingen niet mee. Maar al snel ontfermde de familie zich over de babychimpansees Judith en Eva. Dertig jaar lang waren ze daar in huis. De vrouwen waren erg op zichzelf, en hielden meer van dieren dan van mensen. Ze hadden ook een kattenpension. Pop was de apen duidelijk de baas.

Als het hok gerepareerd moest worden, kregen de apen eerst een kalmeringsmiddel toegediend, verstrekt door buurman apotheker Boodt. Lasser Thomas van der Schuyt werd een goede kennis. Acht jaar lang maakte hij dagelijks het apenhok schoon, en nam overgebleven bananen mee van de markt.

Priklimonade

Karin Boodt herinnert zich de apen nog goed. Af en toe gingen ze uit hun dak en brulden de buurt bij elkaar. Zelfs de papagaai kwam dan niet boven het geluid uit.

De apen waren dol op tv-kijken en op priklimonade. Op de bank met een luier aan, lurkend uit een flesje zaten de twee voor de buis. Toen één van hen een keer ontsnapte, en de bloembakken in de Mariastraat onder handen nam, werd ze met een flesje prik naar binnen gelokt.

Stichting AAP

In 1995 werd het de dames teveel en gingen de chimpansees naar Stichting AAP. Na acht maanden overleed chimpansee Judith daar, 31 jaar oud. Eva leek haar zus niet te missen. Mevrouw Jacobs stond erop haar crematie te betalen. Een paar weken voordat Eva in 2008 naar AAP's opvangcentrum in Spanje zou worden overgebracht, overleed zij op 44-jarige leeftijd.

Margreet de Broekert

Met dank aan Stichting AAP, Thomas van der Schuyt en Karin Boodt.

Bronnen: archief van Delpher, de Historische Kring Bussum en Stichting AAP.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding