Afbeelding
Foto: Yannick uit den Boogaard

December feestmaand

Buiten branden de lampjes, binnen is het warm en gezellig. We maken ons op voor een feestelijke afsluiting van het jaar. In Weesp is er van alles te horen, te zien en te proeven. Vandaar deze bijlage bij het WeesperNieuws. Alvast fijne feestdagen gewenst!

Midwintermalen

Een mooie winterse traditie in Weesp is het Midwintermalen in korenmolen De Vriendschap aan de Utrechtseweg.

Ook dit jaar staan de molenaars en vrijwilligers weer klaar, op vrijdag 21 december. Er is gezellige kerstmuziek van de Vechtbloazers en je kunt meezingen met de kerstliederen bij de sfeervol verlichte molen. In de molen wordt volgens molentraditie gloeiwijn en warme chocolademelk geschonken. Daarbij hoort een verse, warme oliebol die uiteraard gemaakt is met molenmeel. De molen is die avond van 19.00 tot 22.00 uur gratis te bezichtigen en bij voldoende wind wordt er ook gemalen.

Als je daar op 21 december staat, met een bol en een warm drankje in de handen, bedenk dan dat op deze plek aan de Vecht al sinds 1694 twee molens staan. Buurman d'Eendragt stamt uit 1693. De oorspronkelijke Vriendschap volgde een jaartje later, maar brandde in 1899 af na een blikseminslag. In 1900 startte de bouw van de huidige molen, goeddeels uit tweedehandsmolenonderdelen, vermoedelijk afkomstig van de 200 jaar oude molen De Eendracht uit Amsterdam.

Vandaag de dag is de molen in het bezit van de gemeente Weesp en volop in gebruik als ambachtelijk maalbedrijf dat is aangesloten bij het Ambachtelijk Molenaars Gilde. Je kunt er elke zaterdag je verse meel halen, een praatje met de molenaar maken en genieten van het uitzicht over de Vecht.

Afbeelding
Afbeelding