Gelukkig nieuwjaar. Met de beste wensen voor 1993.
Gelukkig nieuwjaar. Met de beste wensen voor 1993. Foto's: André Verheul sr

Oud en nieuw

HISTORIE Drie foto's uit de oude Weesper winterdoos. Is er veel of weinig veranderd?

De foto linksonder is van 6 januari 1970 en is de oudste van de drie. We zien een kerstboomverbranding, destijds ook in Weesp een traditie. Een behoorlijke stapel, een flink vuur. Niet iets om dicht bij de bebouwde kom te doen. De foto is dan ook genomen op het industrieterrein, de Rijnkade om precies te zijn. Toch kwamen er klachten. De wind kwam die avond uit het zuidoosten. Daardoor leidde dit vuur tot verontruste telefoontjes vanuit de Bijlmer.

Rechtsonder herkennen we de Slijkstraat, 23 jaar geleden. Dat het al weer zo lang geleden is, zien we vooral aan de reclameborden. De Ster en de Drukwerkwinkel zijn er niet meer, Fallati is verhuisd. De feestverlichting ziet er tegenwoordig ook anders uit. De auto is daar neergezet door winkeliersorganisatie WDO. Het was de hoofdprijs van de jaarlijkse winkelactie. Wie de decemberinkopen deed in Weesp kreeg zegeltjes voor een spaarkaart. Met een volle spaarkaart kon je meedingen naar mooie prijzen, waaronder deze fonkelnieuwe Ford Fiesta.

Bovenin een foto die je met een statief en een lange sluitertijd elk jaar zou kunnen maken. Hoewel, de vuurwerkvrije zone die we tegenwoordig in de binnenstad hebben, heeft zeker effect op het aantal strepen in het midden van dit beeld. Deze foto is genomen tijdens de eerste uren van 1993. Zo zie je maar weer: de feestdagen in Weesp zijn elk jaar anders - en toch blijft alles heel herkenbaar.


Vroegere traditie aan de Rijnkade.
Je kon hem zomaar winnen, de hoofdprijs van de winkelactie.