De expositie over muziek in Museum Weesp brengt allerlei herinneringen boven.
De expositie over muziek in Museum Weesp brengt allerlei herinneringen boven. Foto: Ingrid Voet

Er zit muziek in het museum

EXPOSITIE Muziek biedt troost, vrolijkt je op en brengt herinneringen boven. In Museum Weesp is nu een tentoonstelling te zien over hoe muziek de Weespers door de jaren heen met elkaar verbindt.

In de 19e eeuw organiseerden Weespers concerten om geld op te halen voor de allerarmsten van de stad. De arbeiders van de toenmalige cacaofabriek Van Houten richtten in 1884 hun zang- en muziekvereniging De Adelaar op. Het werd gewoonte dat koren en orkesten optraden bij feesten en herdenkingen. In de roerige jaren zestig ontstonden poppodia, een decennium later gevolgd door de plaatselijke disco. Zonder muziek geen Sluis-en-bruggenfeest. En de Weesper Cultuurprijs ging dit jaar naar het Weesp Chamber Music Festival.
Deze hele snelle vogelvlucht van muziek in Weesp wakkert nog veel meer herinneringen aan. In Museum Weesp komen die deze winter naar voren in de tentoonstelling over de muzikale herinneringen van deze stad. “Muziek verbindt, zeker in Weesp", zegt Lisette Zijp van het museum. Ze wijst op het ramplied, geschreven na de grote treinramp bij Weesp in 1918. "We hebben zo veel mooie spullen om te tonen: foto’s, vaandels, kransen en medailles; die werden vroeger veel gegeven. Het onderwerp maakt heel veel los. We zullen in de tentoonstelling een prikbord ophangen voor de herinneringen van bezoekers. Er zit opvallend veel muziek in Weesp en dit is dan ook een ‘levende tentoonstelling’: er komt steeds iets bij."

Loop dus zeker eens binnen bij het museum, gevestigd in het stadhuis. Kijk voor openingstijden op museumweesp.nl.