<p>Zo stond de schoorsteen aan de Nijverheidslaan er tot afgelopen weekend bij.</p>
<p>Zo stond de schoorsteen aan de Nijverheidslaan er tot afgelopen weekend bij.</p> Foto: WeesperNieuws

Schoorsteen Nijverheidslaan toch gesloopt

Bond Heemschut vroeg een gemeentelijke monumentenstatus aan om de laatste fabrieksschoorsteen in Weesp te redden. Maar het liep anders.

WEESP De schoorsteen waar het over gaat is niet zomaar een schoorsteen, maar behoorde tot de voormalige Margarinefabriek De Valk en is een regelrechte landmark. De schoorsteen zelf is in 1926 gebouwd door de bekende schoorsteenbouwer De Ridder & Co uit Den Haag.

Toen de gemeente liet weten dat de nieuwe eigenaar van het terrein waar als laatste het bedrijf Trekwerk was gevestigd (totdat dat in 2009 in vlammen op ging) de schoorsteen wilde gaan slopen, kwam Bond Heemschut in actie. Ze vroegen voor het bouwwerk een monumentenstatus aan om te voorkomen dat de schoorsteen met de grond gelijk gemaakt zou worden.

De schoorsteen mag niet worden gesloopt
“Deze schoorsteen is de enig nog bestaande schoorsteen uit het omvangrijke industriële verleden van Weesp. Omdat er nu concrete plannen voor sloop bestaan, vragen wij u als college de waarde van de schoorsteen te onderzoeken”, laat directeur Karel Loeff van Bond Heemschut en aan het college van B&W weten.
Vroeger markeerden een aantal schoorstenen de skyline van Weesp. Boven alles uit stak die van melkfabriek Neerlandia aan de Achtergracht, er waren meerdere relatief lage schoorstenen bij de cacaofabriek van Van Houten en er was wasserij Lelie aan de Horn met een rookpijp. Ze zijn allemaal verdwenen, op deze laatste op de Nijverheidslaan na.

Daarom moet deze behouden blijven, vindt Bond Heemschut. Zolang het college geen beslissing heeft genomen over de aanvraag, mag de schoorsteen in elk geval niet worden gesloopt.

Een grote berg puin

Maar tot grote verbazing van Bond Heemschut is de bijzondere schoorsteen aan de Nijverheidslaan dit weekend toch met de grond gelijk gemaakt. Is de schoorsteen versneld gesloopt om te voorkomen dat het bouwwerk een monumentenstatus zou krijgen? Dat is onduidelijk.

'De plotselinge sloop is wel opvallend'

“Ik vind het wel opvallend, laat ik het zo zeggen.” Karel Loeff van Bond Heemschut geeft aan geen idee te hebben wat er precies is gebeurd; wel noemt hij de sloop "ongelooflijk vervelend en jammer".

Voorbescherming

Loeff verwijst naar de gemeente om de huidige status van de schoorsteen te achterhalen. “Als onze aanvraag tot monumentenstatus heeft geleid tot voorbescherming, dan is er met de sloop sprake van een strafbaar feit. Maar we weten niet zeker of dit zo is."

De woordvoerder van college van B&W van Weesp geeft de volgende verklaring: "Het nieuws van de gesloopte schoorsteen heeft ons ook bereikt. Wij willen onderzoek doen naar de exacte toedracht, maar daarvoor hebben wij enige tijd nodig. Wij zullen daarna inhoudelijk ingaan op de sloop van de schoorsteen aan de Nijverheidslaan."