De bomenstrook in 't Breedland vlak nadat de bomen zijn geplant.
De bomenstrook in 't Breedland vlak nadat de bomen zijn geplant. Foto: Hans Peijs

Droog voorjaar doodt 55 berken

WEESP Van de vierhonderd bomen die zijn geplant in ‘t Breedland (bij Weespersluis), gaan 55 berken het niet redden. Daar komen nieuwe exemplaren voor in de plaats.

Het was een tip van een inwoner van Muiden: “De honderd berken die zijn geplant op het stuk land tussen Weespersluis en de A1 zijn op sterven na dood. Dat werkt ook niet: berken op veengrond kan niet, dat behoort iedereen die deze bomen plant te weten.”
Weesper Niek Roozen – specialist op groengebied – laat echter weten dat de berkensoort die hier is geplant wel degelijk op veengrond kan groeien. “Dit is een boom die niet veel eisen stelt aan de bodem, want deze groeit op kleigrond, veen en zandgrond."

Er komen nieuwe bomen

De reden waarom de berken het zwaar hebben is simpel, legt Fred Langeslag, projectdirecteur GEM Bloemendalerpolder / Weespersluis uit: het droge voorjaar speelt de jonge boompjes parten. En dus gaan er nieuwe komen.

De gronden van ’t Breedland zijn in eigendom van de provincie Noord-Holland. ”We kijken in overleg met de gemeente Weesp en de provincie Noord-Holland of, hoe, waar en wanneer, er in het kader van de aangenomen motie meer bomen aangeplant worden. Leidend hierbij zijn de ontheffingen in het kader van de Natuurbeschermingswet”, aldus projectdirecteur Langeslag.