Afbeelding
Foto: Erik van 't Woud

Thuiszitten zorgt voor meer irritatie tussen buren in Weesp

Het aantal meldingen van geluidsoverlast en jongerenoverlast is flink gestegen in de maanden dat Nederland grotendeels thuiszit vanwege de coronamaatregelen. Ook in Weesp werd er meer geklaagd door inwoners. De politie ziet echter geen link tussen die stijging en de coronamaatregelen.

Weesp In Weesp is duidelijk te zien dat het aantal overlastmeldingen steeg. Terwijl vorig jaar mei slechts drie keer werd geklaagd over geluidsoverlast, kwamen er in mei van dit jaar 29 meldingen binnen bij de politie. Overlast door jeugd is in mei 2020 ook verdubbeld, vergeleken met dezelfde maand een jaar geleden.



Hoewel het aantal klachten flink is toegenomen, durft de politie dit niet direct te koppelen aan de maatregelen die zijn getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. “Wij durven niet een-op-een vast te stellen dat het ligt aan de coronacrisis", zegt een woordvoerder van de politie. “Het zou ook zo kunnen zijn dat er meer mensen buiten waren door het mooie weer.”


Intolerantie

'Alles ligt nuonder eenvergrootglas'

De lokale politie kreeg vooral in het weekend meldingen van overlast. Die werden vaak veroorzaakt door harde muziek in de avond of nacht. Een enkele keer kwamen op één avond meerdere overlastmeldingen van hetzelfde adres binnen. Ook zorgde een knallende uitlaat van auto’s voor irritatie bij buurtbewoners.

Versa Welzijn ziet ook dat er de afgelopen maanden meer onenigheid was tussen buren. Maar volgens Caroline Eshuis, coördinator van de afdeling Buurtbemiddeling, linkt ook de welzijnsorganisatie de stijging niet direct aan de crisis. “Wel zien we dat mensen andere klachten hebben nu ze thuiszitten", legt Eshuis uit. “Er is vaker geluidsoverlast door kinderen die thuis zijn, meer mensen slaan aan het klussen en buren zijn gewoonweg intoleranter tegenover elkaar.”
Volgens Eshuis zijn geluidsklachten tussen buren er altijd al, maar zorgt het thuiszitten voor extra irritatie tussen inwoners. “Sinds de coronacrisis ligt alles gevoeliger, alles ligt nu onder een vergrootglas.”

Afbeelding