Burgemeester Van Bochove met links van hem Sjoerd Huisingh van de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp en rechts veteraan Peter Claesen bij de herdenking op 4 mei.
Burgemeester Van Bochove met links van hem Sjoerd Huisingh van de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp en rechts veteraan Peter Claesen bij de herdenking op 4 mei. Foto: Mathe Snoek

Weesper Erespeld voor Sjoerd Huisingh

WEESP Afgelopen vrijdag kreeg Sjoerd Huisingh de Erespeld van Weesp uitgereikt door waarnemend burgemeester Van Bochove.

Huisingh werd voor een afspraak naar het stadhuis ‘gelokt’, daar werd hij verrast met zijn onderscheiding. De uitreiking van de Erespeld voor Huisingh was eigenlijk gepland op 5 mei, tijdens de viering van 75 jaar bevrijding in Weesp. Dit kon vanwege de toen geldende coronamaatregelen niet doorgaan.

Stichting Nationale Herdenkingen Weesp

Sjoerd Huisingh ontvangt de Erespeld vanwege zijn waardevolle bijdragen aan de Weesper gemeenschap.

Zo zet hij zich als voorzitter van de Stichting Nationale Herdenkingen Weesp (SNHW) al jarenlang in om, naast de dodenherdenking op 4 mei, vele activiteiten te organiseren die bijdragen aan het levend houden van de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Hij weet hierbij alle generaties in Weesp te bereiken.

Jubal

Toen muziekvereniging Jubal ophield met haar activiteiten nam Huisingh het initiatief om de resterende fondsen te gebruiken om een nieuwe stichting op te richten. Deze Stichting Jubal – waar Huisingh voorzitter van is – organiseert onder andere sinds 2010, in samenwerking met de Gooise Muziekschool, muzieklessen voor alle basisschoolleerlingen in Weesp. Naast deze twee voorzittersrollen is Huisingh actief voor de Historische Kring Weesp en heeft hij veel vrijwilligerswerk verzet in het club- en schoolvoetbal.

Aan de Erespeld wordt – in tegenstelling tot de Erepenning – niet gelijktijdig het ereburgerschap verbonden. Wel worden ontvangers van de Erespeld gezien als ambassadeurs van de stad Weesp.