Afbeelding
Foto: Pieter Stam de Jonge

Nieuwe Donorwet zorgt voor stijging van registraties, maar daling van ‘ja-zeggers’ in Weesp

WEESP De nieuwe Donorwet is op 1 juli ingegaan. Die zorgt ervoor dat iedereen automatisch na zijn overlijden organen afstaat. Via een nieuw donorformulier kunnen burgers aangeven dat ze geen donor willen zijn. Huisartsen staan klaar om vragen te beantwoorden, maar de Weesper huisartsenkliniek Casparus zegt dat mensen niet snel aankloppen met vragen.

“De keuze moet je echt zelf maken, en als je dat niet doet, kom je in het register te staan,” aldus een woordvoerster van het Donorregister. Zij legt uit dat je je keuze makkelijk kan doorgeven bij de gemeente of de huisarts, maar ook online met je DigiD. Sinds het aannemen van de nieuwe wet in februari 2018 hebben meer mensen hun donorkeuze laten registreren.

In de Gooi- en Vechtstreek had in juni 47 procent van de inwoners zijn keuze vastgelegd. Opvallend is dat er minder nieuwe registraties zijn bijgekomen van ‘ja-zeggers’. Het grootste deel van de mensen die het afgelopen jaar hun keuze hebben gemaakt, zegt niet te willen doneren of laat de keuze over aan de nabestaanden.

Weesp gaat tegen die landelijke trend in. Daar is het aantal ‘ja-zeggers’ in de regio net zo hard gestegen als het aantal nee-zeggers. Het aantal orgaandonoren steeg van 4400 naar 4700. Het aantal weigeraars steeg van 2200 naar 2500.

Minder klachten

Bij het Donorregister merken medewerkers dat er eerst veel boosheid was over de nieuwe wet, die werd aangenomen in 2018. Volgens de organisatie waren er toen veel woedende mensen die belden. Nu overheerst er een algemeen gevoel van acceptatie. Al komen er nog steeds wel klachten binnen. “De afgelopen tijd gaan de klachten en vragen vooral over het registreren of een keuze invullen,” laat de organisatie weten.

“Wij staan als ziekenhuis neutraal tegenover deze wetswijziging,” aldus een woordvoerster van Tergooi. “Wij zijn er gewoon om te informeren.” De formulieren met tekst en uitleg van de Rijksoverheid liggen al klaar bij de balies.

Patiënten kloppen niet echt aan met vragen”

Geen formulieren

De huisartsenkliniek Casparus zegt dat de formulieren bij hen niet te verkrijgen zijn. “Wij hebben ze niet,” zegt de huisartsassistente. “We hebben alle brochures weggehaald uit de wachtruimte vanwege het coronavirus.”

Volgens de assistente kloppen er geen mensen aan met vragen over het doneren van organen. “Ze mogen het altijd met ons bespreken, maar dat gebeurt gewoon niet.” De kliniek denkt dat mensen hun informatie over de wet toch eerder via de media of van het internet krijgen.

Inwoners van de provincie Noord-Holland kunnen in oktober of november een brief van de overheid op de mat verwachten. Die herinnert mensen eraan hun keuze in te vullen. Iedereen in Nederland krijgt die, maar inwoners van verschillende provincies krijgen de brief op een ander moment. Als er dan geen keuze wordt gemaakt, wordt een tweede brief verstuurd.

Afbeelding