Wat verandert er door de nieuwe Donorwet?

De donorwet is vanaf 1 juli 2020 veranderd. Door de wijziging komt iedereen ouder dan 18 automatisch in het Donorregister te staan.

Je kan je keuze laten registreren tot 1 september 2020, maar de overheid roept iedereen op nu al een keuze vast te laten leggen. Wie dat deze zomer nog niet heeft gedaan, krijgt een brief met de vraag de keuze alsnog door te geven.

Na zes weken valt er nog een brief op de mat met dezelfde vraag. Als er dan nog niks wordt ingevuld, sta je als orgaandonor geregistreerd. De keuze kan altijd veranderd worden.

In België is het stelsel nog strenger. Daar wordt iedereen automatisch geregistreerd als orgaandonor, en alleen als je actief bezwaar maakt kan je uit het stelsel gehaald worden. Dat werpt wel zijn vruchten af: onze zuiderburen hebben dertig orgaandonoren per miljoen inwoners, terwijl wij er ‘slechts’ vijftien per één miljoen hebben.

De roep om meer donororganen is groot. In Nederland stonden vorig jaar ruim twaalfhonderd patiënten op de wachtlijst voor een donororgaan. Het gaat bij transplantaties vaak om hart, lever, nieren, longen, pancreas, baarmoeder en een deel van de dunne darm. Ook weefsels, zoals hoornvliezen, gehoorbeentjes, hartkleppen, huid, pees en botweefsel, kunnen worden gedoneerd.