Toen het nog ouderwets druk was in de City of Wesopa.
Toen het nog ouderwets druk was in de City of Wesopa. Foto: WeesperNieuws

'City of Wesopa doet alles om hoofd boven water te houden'

Theater heeft het zoals elk theater moeilijk, maar doet er alles aan om het hoofd boven water te houden.

WEESP Uit een onderzoek onder de leden van de VNPF, Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals, is gebleken dat de sector zwaar getroffen is door de coronacrisis. De tekorten die ontstaan zijn, lopen op tot zo’n 9,8 miljoen euro.

Op 12 maart gingen onder andere poppodia in Nederland plotseling dicht om de verspreiding van het coronavirus te beperken. Dat betekende ook voor Theater City of Wesopa een financiële terugslag.

Zij hebben in de afgelopen maanden zo’n 40% inkomstenderving ervaren. Jeanette Zeeman, woordvoerder van Theater City of Wesopa, vertelt: “De meest uitdagende periode ligt nog voor ons. Het seizoen start in september weer op en we kunnen door de 1,5 meterregels niet meer dan 40 man in de zaal kwijt.” En op die manier draait Wesopa verlies. “Zo kunnen we de artiesten niet genoeg betalen en ons theater niet draaiende houden.”

Dit is een veelgehoord probleem binnen de branche en het is nog onduidelijk wanneer de poppodia weer kunnen functioneren op een levensvatbare manier.

Verplaatste voorstellingen

Vanaf september gaat het nieuwe theaterseizoen weer van start. En qua programmering zit het wel goed. “Er zijn van maart tot juli natuurlijk veel voorstellingen weggevallen. Dus die hebben we verplaatst naar het najaar. Voor sommige voorstellingen geldt dat we er twee per avond zullen geven. Om het zo toch een beetje rendabel te laten zijn.”

Maar het is niet alleen maar kommer en kwel volgens Jeanette. “We worden uitgedaagd om creatief na te denken over oplossingen. Hoe kunnen we met zo min mogelijk kosten toch nog wat inkomsten genereren in 2020?” Hieruit is onder andere een mooie samenwerking ontstaan met de horeca van Weesp, die ze graag willen voortzetten: je kunt voor een bepaald bedrag uit eten en aansluitend naar de film in het theater.

'De support van Weespers is echt super'

Overheidssteun

De overheid heeft 300 miljoen euro noodsteun gegeven aan de cultuursector. Maar een klein deel hiervan is voor de poppodia. De steunmaatregelen hebben effect, maar zijn niet voldoende om de tekorten aan te zuiveren. Naast poppodia verkeren ook festivals en festivalorganisatoren in zeer zwaar weer. Dat zorgt ervoor dat deze situatie doorwerkt in andere delen van de popsector. Artiesten, zzp’ers, tussenpersonen zoals boekingskantoren en ook allerlei toeleveranciers krijgen grote klappen te verwerken.

Weesper betrokkenheid

Jeanette vertelt dat ze veel steun hebben ontvangen van de Weespers. “Mensen kochten alvast filmkaartjes voor het nieuwe seizoen of gaven spontaan giften. Die support is echt super!” Hoe de toekomst eruit gaat zien, is onduidelijk. Maar de mensen van Theater City of Wesopa blijven er alles aan doen om het hoofd boven water te houden.