De kinderen hadden voor Gijs en Bep een spandoek laten maken.
De kinderen hadden voor Gijs en Bep een spandoek laten maken. Foto's: WeesperNieuws

Het begon met een potje ringsteken op de Abcouder feestweek

Felicitaties van de burgemeester, een rondrit in een rijtuig en een high tea. Het echtpaar Gentenaar was maandag zestig jaar getrouwd en dat werd goed gevierd.

WEESP “Ma, moet je nou eens kijken! De hele muur buiten is ondergeklad!” Bep Gentenaar (86) vertelt dat haar zoon maandagochtend binnenkwam met gebak en haar toen met deze mededeling enorm liet schrikken. “Ik liep naar buiten en daar zag ik een groot doek met ‘Gijs en Bep 60 jaar getrouwd’ en een foto van ons in een rijtuig. Dat hadden de kinderen geregeld, echt een verrassing.”

De foto die op het spandoek staat is zestig jaar geleden van het echtpaar Gentenaar genomen tijdens de Abcouder Feestweek. Gijs Gentenaar (85) legt uit dat hij en Bep samen meededen aan het ringsteken. “Ik stuurde het paard, Bep moest het ringsteken doen. Dat zie je nu niet meer zo vaak hé? Heel bijzonder in zo’n rijtuig.”

Verrassingsprogramma

Wat Gijs toen nog niet wist, is dat er voor maandag ook een rit in een rijtuig op de planning stond. Jan, Wim, Bert en Carla, de kinderen van Gijs en Bep, hadden een feestelijk verrassingsprogramma voor hun jubilerende ouders bedacht. Zoon Bert Gentenaar: “Mijn ouders wisten alleen dat ze tot 16.00 uur vrij moesten houden, maar wat we gingen doen wisten ze niet.”

Deze bijzondere dag begon voor het echtpaar Gentenaar met taart. En hoewel de foto op de taart te klein was en er in allerijl een nieuwe taart moest worden besteld, was de feeststemming alom aanwezig.

“Er zijn ook zestig rode rozen bezorgd en het huis staat vol bloemen", aldus een verheugde Bep Gentenaar. Het echtpaar verwachtte al een klein beetje dat ze veel zouden krijgen. “Daarom hebben we maar niks voor elkaar gekocht.”

‘Het regende de hele dag, tot we naar huis gingen’

Een regenachtige trouwdag

Gijs Gentenaar en Bep Ledder trouwden zestig jaar geleden in Nederhorst den Berg. “We hadden een huis gekocht aan de Lage Klompweg, dat moest eerst worden opgeknapt. In de zomer zou het klaar zijn, daarom kozen we 10 augustus uit als datum om te trouwen.”

Het was een regenachtige dag, weet Gijs zich te herinneren. “We gingen naar het gemeentehuis, de kerk en daarna was er een feest in het Dorpshuis in Nederhorst den Berg. En de hele dag regende het, tot we weer naar huis gingen.”

Maar ondanks de regen was hun trouwdag heel bijzonder. “We hebben allebei een grote familie en iedereen was op onze bruiloft. Dat is vandaag wel anders, want Bep heeft inmiddels geen familie meer.” En dan is het ook nog coronatijd. Daarom vierde het echtpaar Gentenaar hun diamanten huwelijk maandag alleen met hun vier kinderen en hun kleinkind.

Nog steeds verliefd

Na zestig jaar huwelijk zijn Gijs en Bep nog steeds verliefd. “We kunnen elkaar niet missen hoor!”

Een diamanten huwelijk is een behoorlijke mijlpaal, maar de laatste jaren zijn er volgens het CBS steeds meer echtparen die dit bijzondere jubileum bereiken. Zo waren er in 2019 maar liefst 13.145 echtparen die hun 60-jarig huwelijksjubileum vierden, tegenover 3.372 in 1999.

Het CBS verklaart

Deze stijging wordt door het CBS als volgt verklaard: In de jaren zestig en zeventig werden relatief veel huwelijken gesloten. Dit vertaalt zich in de toename van huwelijksjubilea vanaf 50 jaar. De laatste decennia wordt er juist minder getrouwd, waardoor er ook minder zilveren en koperen bruiloften te vieren zijn. Jaarlijks trouwden de afgelopen vijf jaar ongeveer 65 duizend stellen, bijna half zoveel als in 1970.

Het geheim

Maar wat is dan het geheim van zestig jaar gelukkig getrouwd zijn? Volgens Gijs Gentenaar is het simpel: “Veel liefde geven en nemen. En voor elkaar klaarstaan in voor- en tegenspoed.”

Dit artikel werd u aangeboden door WeesperNieuws Extra. Meer van dit soort interviews zijn te vinden op weespernieuws.nl/extra

Gijs en Bep Gentenaar werden maandag verrast met een rit in een rijtuig.