Het huisvuil wordt zoveel mogelijk in de ochtend opgehaald.
Het huisvuil wordt zoveel mogelijk in de ochtend opgehaald. Foto: WeesperNieuws

GAD en brandweer spelen in op hitte

WEESP De extreem hoge temperaturen in ons land, die waarschijnlijk nog ruim een week zullen aanhouden, zorgen ervoor dat de GAD de openingstijden van scheidingsstations in Bussum, Hilversum, Weesp en Huizen tijdelijk heeft aangepast. Deze vier stations gaan zolang de hitte aanhoudt eerder dicht.

Voor deze week heeft de GAD haar hitteplan geactiveerd en volgt hiermee de richtlijnen van het RIVM. Ze willen de risico’s van de hitte voor medewerkers, voornamelijk in de middag, zo veel mogelijk beperken, maar wel de dienstverlening voor de inwoners op peil houden. De belangrijkste maatregel is het vervroegd sluiten van de scheidingsstations sinds vrijdag 7 augustus: de tijdelijke openingstijden zijn van 7.30 tot 15.00 uur. Deze aangepaste openingstijden gelden ten minste tot en met zaterdag 15 augustus 2020. Extra maatregelen die door de afvalstoffendienst worden genomen ter bescherming van het personeel zijn het plaatsen van uv-werende parasols en het verstrekken van drinkwater en zonnebrandcrème. Medewerkers van de scheidingsstations krijgen aangepaste kleding, waaronder koelpetten en er worden extra pauzes ingelast. Het huishoudelijk afval wordt volgens planning ingezameld, maar zal voornamelijk meer in de ochtend plaatsvinden.
Een andere regionale maatregel met betrekking tot de heersende warmte is een rook- en stookverbod in de natuurgebieden in de Gooi en vechtrstreek. De brandweer heeft opgeschaald naar fase 2 door het grotere risico op natuurbranden. Bij fase 2 is het niet toegestaan om in bossen, heidegronden of veengronden, of binnen 30 meter afstand van die gebieden te roken. Ook is het verboden om daar in de open lucht brandende of smeulende voorwerpen te laten vallen, weg te gooien of te laten liggen. Barbecueën in deze natuurgebieden is uitdrukkelijk verboden. De brandweer gaat komende dagen scherp controleren op het rook- en stookverbod.