Het carillon van de Grote Kerk speelt elk kwartier een andere melodie.
Het carillon van de Grote Kerk speelt elk kwartier een andere melodie.

Het carillon strooit weer nieuwe klanken uit over de binnenstad

WEESP Eigenlijk wordt de speeltrommel van het carillon in de Grote Kerk elk kwartaal verstoken. Nu duurde het iets langer in verband met de coronamaatregelen. Maar sinds deze week zijn er weer nieuwe melodieën te horen op het carillon.

“Eindelijk niet meer elk uur dat liedje van Frozen...” Aldus een centrumbewoonster die liever niet met haar naam in de krant wil. Ze doelt op het nummer ‘Let it go’ van de Disneyfilm 'Frozen', dat tot vorige week op elk halve uur te horen was op het carillon van de Grote Kerk.

Afgelopen januari werd de speeltrommel van het Weesper klokkenspel voor het laatst verstoken. Daarvoor moeten namelijk minimaal drie mensen in een kleine ruimte bijeenkomen en dat was door de coronamaatregelen een tijd lang niet mogelijk.

Dit is wat het carillon de komende tijd speelt: Hele uur: 'Hymn to Freedom' van Oscar Peterson van zijn LP 'Night Train' uit 1962 en daarna 'Hymne voor de rechten van de mens'. Om kwart over het uur het Oekraïnse volkslied ‘Plyve Kacha’. Op het halve uur de eerste maten uit een sonatine in G van Ludwig van Beethoven en om kwart voor het hele uur een thema uit 'Thin Air', een compositie van componist des Vaderlands Calliope Tsoupaki. Over elke melodie is nagedacht door de beiaardier. Vrijwel elke nieuwe melodie is gekozen vanwege de tijd waarin we nu leven en zou de luisteraar moeten troosten of een hart onder de riem steken.