Zwerfafval wordt op 19 september te lijf gegaan.
Zwerfafval wordt op 19 september te lijf gegaan.

‘Als je ziet wat er voor rotzooi wordt achtergelaten, dat is niet normaal’

WEESP Zaterdag 19 september is het weer World Cleanup Day. In 180 landen wordt dan rotzooi opgeruimd. Weesp mag daarin niet ontbreken, vindt Bob Gorter. Hij roept zo veel mogelijk Weespers op om in elk geval deze zaterdag zwerfafval op te ruimen.

World Cleanup Day Nederland wordt georganiseerd door Plastic Soup Foundation en NederlandSchoon, dat zichzelf twee doelen heeft gesteld. Allereerst moet natuurlijk zo veel mogelijk zwerfafval worden geruimd. Het tweede doel is dat de herkomst van afval wordt genoteerd, zodat er inzicht komt over het soort afval dat op straat en in het milieu terechtkomt en ook dat de herkomst van het afval inzichtelijk wordt. “Dat inzicht is onmisbaar bij het vinden van structurele oplossingen”, meldt de organisatie.

Sympathieke gedachte

Bob Gorter vindt dit een uiterst sympathieke gedachte, pakt de handschoen in Weesp op en stelt zichzelf tussen neus en lippen door ook nog een derde doel. Die is “Mensen bewust maken van het feit dat je geen rommel moet achterlaten.” Want hij ergert zich elke keer weer groen en geel wanneer hij zwerfafval ziet en begrijpt niet waarom mensen dat doen.

Aquamarin

Hij heeft een voorbeeld. “Ik woon aan Aquamarin, vlak bij het grasveldje op de punt bij het water. Nu de Groene Punt is afgesloten, zie je dat de jeugd zich over Weesp verspreidt en dit is een van de plekken waar het nu druk is. Als je dan ziet wat er voor rotzooi wordt achtergelaten, dat is echt niet normaal. Dan is de vuilnisbak vol en gooit iedereen alles maar ernaast. Het argument is blijkbaar: ‘de vuilnisbak is vol en de gemeente moet dan maar voor een grotere bak zorgen of deze vaker legen.’ Dat is natuurlijk klinkklare onzin. Als je afval hebt, neem je dat mee naar huis en gooi je het daar in de vuilnisbak. Het is namelijk jouw troep. Dat is toch een kleine moeite? Ik hoop daarom echt een steentje te kunnen bijdragen aan gedragsverandering. Of dat gaat lukken? Als je niets doet, verandert er in elk geval niets. Vooral in de Vecht stoor ik me mateloos aan al die troep."

'Als je niets doet, verandert er in elk geval niets'

In actie

Bij deze constatering alleen laat hij het niet: Bob komt in actie. Hij heeft zich aangemeld om in Weesp de schoonmaakactie te organiseren. Op 19 september om 11.00 uur verzamelen alle Weespers die willen meedoen (wel even aanmelden op de website) zich bij Toeters & Bellen aan de Herengracht, waarna na een korte inleiding iedereen een kant op gaat om troep te ruimen. Twee uur later zit de actie erop.

U kunt zich opgeven op www.worldcleanupday.nl