Zing maar mee: ‘Wat is er nog aan, als de weilanden hier vol windmolens staan?’
Zing maar mee: ‘Wat is er nog aan, als de weilanden hier vol windmolens staan?’ Foto: WeesperNieuws

Protestlied voor Stop Windturbines Aetsveld

WEESP Echt de barricaden op gaan, zien ze niet zitten. Maar Erik Jobben en Sandra van der Spruit willen wel de actie ‘Stop Windturbines Aetsveld’ met een mooi liedje ondersteunen. Dus heeft de actie sinds zondag een eigen protestlied.

Sandra van der Spruit woont aan de rand van Aetsveld. Als er in de polder een regionaal windmolenpark komt, zou dat haar uitzicht verpesten. Maar het gaat om meer dan dat, zegt de zangeres. “Ook veel andere Weespers genieten van de natuur in de Aetsveldsepolder. Ze komen hier wandelen, sporten en ontspannen. Daarbij heeft Weesp de laatste jaren al genoeg groen opgeofferd. Mogen we ook nog wat overhouden?”

Een van de mensen die ontspanning en rust zoekt in de Aetsveldsepolder is theater- en televisieschrijver/maker Erik Jobben. Hij wandelt er graag en vaak met de hond. “Erik nam contact met me op omdat hij een protestlied had geschreven op de melodie van 'Over de muur' van theatergroep Klein Orkest. Hij vroeg of ik er eens naar wilde kijken, omdat ik eerder al had geholpen met het onder de aandacht brengen van de petitie. En omdat we elkaar al vele jaren kennen. We hebben weleens eerder samen iets opgenomen, maar dat is nooit uitgebracht.”
Sandra liet Erik weten dat ze het een prachtige tekst vond. Waarop hij vroeg of ze ervoor voelde om het in te zingen. De Weespse sputterde eerst een beetje tegen, want: “druk qua werk, al een tijd niet gezongen en bovendien niet het type om het uithangbord van een protestactie te zijn." Toch ging ze overstag: “Als we hiermee op onze manier meer aandacht voor dit onderwerp kunnen genereren, dan is dat mooi. Het echte actievoeren laten we aan de actiegroep over." Zondag kwam Erik Jobben met zijn gitaar naar Sandra’s huis. Met uitzicht op de polder namen ze het lied op. Het resultaat is te vinden op het YouTubekanaal van WeesperNieuws.