Landscroon op monumentenlijst

WEESP Begraafplaats Landscroon aan de Korte Muiderweg is sinds vorige week een gemeentelijk monument. Dat heeft het college van B en W besloten.

De Historische Kring Weesp had de aanvraag hiervoor al begin 2018 gedaan, maar de gemeente wilde eerst onderzoek doen. Diverse deskundigen en belanghebbenden hebben zich over de kwestie uitgesproken en die stonden allen positief tegenover de aanvraag.
Ook B en W achten de cultuurhistorische waarde en het maatschappelijk draagvlak groot genoeg om de financiƫle gevolgen te aanvaarden. De gemeente is namelijk eigenaar van de begraafplaats en gaat met de nieuwe monumentenstatus een strengere onderhoudsplicht aan.

Opknapbeurt

De begraafplaats ligt er al lange tijd vervallen bij. Op Landscroon liggen veel prominente Weespers begraven, waaronder de familie Van Houten, diverse burgemeesters en oorlogsslachtoffers. Met de gemeentelijke monumentenstatus wordt de kans steeds groter dat de meeste monumentale grafmonumenten een opknapbeurt tegemoet kunnen zien. In de kadernota 2021 wordt ook al rekening gehouden met onderhoudskosten voor Landscroon. De aanwijzing heeft geen gevolgen voor grafrechthouders of bezoekers. De plek blijft openbaar toegankelijk

Meer over Landscroon vind je op WeesperNieuws Extra