Energy Revolutions

Wat er vorige week gebeurde:

Anne kwam tot de conclusie dat ze Herr Gϋnther voortaan samen met Jaap en veel onopvallender moest bespioneren. Harold baalde van de vervelende start van zijn vakantie. Verheugd ging hij in op het voorstel van vriend Cello, die met de ‘Harry Potter Nerd Band’ wil gaan oefenen.








“‘Oprotten!’, is dat werkelijk wat Gϋnther tegen je zei?” Anne keek Jaap opgewonden aan. “Ja,” vervolgde die zijn verhaal, “Hij wrikte mijn hand los en sprong met dat kooitje in zijn auto. Toen scheurde hij weg.” Anne kon Jaap wel knuffelen: zij was niet de enige die verdachte zaken opmerkte! Wat moest Herr Gϋnther met een kooitje? Jaap en zij wisten dat hij een wetenschapper was. Deed hij soms experimenten met ratten? De twee griezelden van het idee. Maar Gϋnther was toch bezig met onderzoek op het gebied van energie? Iets wat de opwarming van de aarde zou kunnen stoppen? Althans: zo had Ersan het verteld. Waarom had hij daarvoor kooitjes of ratten nodig? Anne dacht even na. En hoezo croste Gϋnther in zijn Tesla door De Klomp en het Centrum van Weesp? Een Tesla kon dan wel energiezuinig zijn omdat die op elektriciteit rijdt: het was nog altijd beter voor het milieu om de trein naar het Sciencepark te pakken. Toch raar, voor een man die zich zo inzet voor het milieu… “En, merkte Jaap op, “weet je dat dat superdure auto’s zijn?” Hoe kon het dat Gϋnther geen eigen woning kon betalen, daarom hun tuinhuis huurde, terwijl hij wél zo’n dure auto had?

Die avond kregen Anne en Jaap de gelegenheid om meer informatie uit Gϋnther te peuteren. Het was een prachtige dag en Suus had fruitige maaltijdsalades gemaakt. Het leek haar en Guus ideaal om buiten in de tuin te eten en ze had Gϋnther uitgenodigd ook te komen. Jaap kwam dit nieuws meteen aan Anne vermelden. Hun ouders wisten het weer klaar te spelen om een gezellig avondje van tevoren al te verpesten. Maar Anne bedacht dat deze uitnodiging juist heel gelegen kwam. De laatste dagen hadden zij en Jaap voorzichtig om Gϋnther heen gecirkeld en waren geen spatje wijzer geworden. Zo’n picknick in de tuin was bij uitstek geschikt om meer over de man te weten te komen. Anne en Jaap spraken af om als ongeïnteresseerde kinderen over te komen. Ze zouden Suus en Guus het ondervraagwerk laten doen en zichzelf gedragen alsof ze niet op het gesprek letten.

En een interessant gesprek werd het! Suus had de borden nog niet allemaal opgeschept of Guus vroeg al hoe het tuinhuis Herr Gϋnther beviel. “Prima, “antwoordde die. Guus vertelde dat hij razend benieuwd was hoe het kwam dat Günther de hele afgelopen maand geen energie had gebruikt. Jaap en Anne keken elkaar aan. Gϋnther vertelde dat hij gewoon een zuinig levende man was. Jaap kon zich niet meer inhouden. “Maar je Tesla dan? Die laad je toch altijd op met elektriciteit van het tuinhuis?” Suus en Guus keken verrast vanwege Jaaps alertheid. Anne wierp hem een waarschuwende blik toe. Herr Günther was niet van zijn stuk te krijgen. Hij legde uit dat het allemaal te maken had met de nieuwe manier van energiewinning die hij met zijn bedrijf aan het ontwikkelen was. Het was bijna of Gϋnther het niet kon laten dit weer eens te zeggen. Hij was er duidelijk erg trots op. Maar verder kon hij er in het kader van de wetenschap niet veel meer over zeggen. Suus vroeg geïnteresseerd naar het bedrijf. Hoe heette dat ook alweer? “Energy Revolutions,” vertelde Günther. Anne schreef het onder tafel op haar hand. “Nou,” vond Guus, de term ‘revolutie’ was wel op z’n plaats als het om zulke spectaculaire ontwikkelingen ging. Gϋnther knikte trots. Hij aarzelde even en zei toen: “Ben jij toevallig nog op zoek naar een baantje, Suus?” “Huh?” Suus keek de man niet begrijpend aan. Ze was toch geen wetenschapper? “Nou,“ vervolgde Günther, “We hebben nog een parttime receptioniste nodig. Ik eh heb begrepen dat jullie het geld wel kunnen gebruiken.” Suus en Guus keken elkaar aan, beduusd door deze onverwachte wending van het gesprek. “Graag!” zei Suus toen.

Volgende week:
Suus begint haar receptionistenbaan bij Gϋnthers bedrijf. Dat blijkt zo zijn voordelen te hebben.