Nieuw Verbondslid

Wat er vorige week gebeurde:

Herr Günther blijkt de afgelopen weken in het geheel geen energie verbruikt te hebben in het tuinhuis. Terwijl zijn fornuis op elektriciteit werkt. En nog vreemder, zijn auto, een Tesla die elektrisch rijdt, laadt hij dagelijks op via een aansluiting uit het tuinhuis. Hij verbruikt dus energie, maar dat is niet te lezen op zijn maandelijkse factuur. Guus is verwonderd en geïntrigeerd: volgens Günther heeft het te maken met de spectaculaire uitvinding op energiegebied, waaraan hij met het bedrijf ‘Energy Revolutions’ werkt. Vervolgens biedt Günther Suus totaal onverwacht een baantje aan als receptioniste bij dit bedrijf.



Eén week werkte Suus nu als receptioniste bij Energy Revolutions: twee ochtenden en twee middagen. Ze verwelkomde bezoekers en schakelde telefoontjes door naar de juiste mensen. Suus vond het fijn weer een beetje aan het werk te zijn. Jaap had geopperd dat Günther nu dan toch gewoon weg kon. Suus had weer een inkomen, dus was er geen reden meer het tuinhuis te verhuren. Suus en Guus reageerden verbaasd: begon Jaap nou te moeilijk doen over Günther, juist nu Anne zich wat vriendelijker opstelde? Jaap zag Annes blik niet en hoorde verbaasd toe hoe zij het voor Günther opnam. Die man had toch gewoon woonruimte nodig? Bovendien woog het salaris van Suus vast niet op tegen de inkomsten van de verhuur van het tuinhuis. Annes ouders waren minstens zo verbaasd als Jaap toen Anne dit verkondigde. Later legde Anne aan Jaap uit dat het nu juist leuk begon te worden. Nou was er eindelijk – na jaren van ijdele hoop- een misdadiger op haar pad, en dat liet ze niet aan haar neus voorbijgaan. Bovendien zat er nu schot in de zaak. Via hun moeder konden ze meer over het bedrijf te weten komen. Daarnaast hadden ze, nu Suus vaker van huis was, één ouder minder die hen in het oog hield. Jaap zou met Guus boodschappen kunnen doen en hem zo lang mogelijk bezighouden, zodat Anne in het tuinhuis kon inbreken om meer te weten te komen. Jaap vond het op zich een prima plan, alleen wilde híj degene zijn die inbrak. Maar Annes plan stond vast: zij had de leiding in deze onderneming en dat had Jaap als jonger broertje maar te accepteren. Jaap kende zijn zus langer dan vandaag en wist dat hij dit nooit zou kunnen winnen van haar. Mopperend ging hij akkoord, onder voorwaarde dat hij dan voortaan ook lid van het Verbond was. Dat was iets waarnaar hij al jaren verlangde, maar wat Anne, Ersan en Harold altijd hadden weggewoven als een bespottelijk idee. Nu alles zo veranderd was, vond Anne een verbond met z’n tweeën absoluut beter dan een verbond van één. Dat was namelijk gewoon sneu. En aangezien verraders Harold en Ersan er niets meer over te zeggen hadden, benoemde Anne haar broertje plechtig tot lid van Het Verbond.

Verrader Ersan zat nietsvermoedend op de bunker van De Grijze Punt en dacht terug aan het begin van die vakantie, toen hij, Harold en Anne een huurder-verjaag-plan hadden gesmeed. Hij grinnikte toen hij terugdacht aan die mevrouw die ze helemaal natgespoten hadden. Hij dacht ook aan Nikki – iets wat hij wel vaker deed- die hun meelwormen had gegeven. Achteraf gezien was het naast stoer inderdaad wel een beetje griezelig geweest dat Günther een handjevol van die beesten in zijn mond gestopt had en ze met een stalen gezicht tussen zijn kiezen gemaald tot hij ze door kon slikken. Het was raar helemaal geen contact meer te hebben met Anne. Hij had haar nog een paar keer geappt, maar geen reactie gekregen. Niet verbazingwekkend als je Annes koppigheid kende. Het was een gekke vakantie. Want hoewel de cursus zeilen geweldig was en de vrienden die hij had gemaakt heel aardig waren, voelde hij zich toch een beetje alleen. Harold liet ook al niks van zich horen. Was dit nou het einde van hun vriendschap, die sinds kleutertijd zo hecht was geweest? Had Anne maar geweten dat Ersan haar niet vergeten was. Net zomin als Harold. Want het zou niet lang meer duren of zij en Jaap zouden dringend versterking kunnen gebruiken…

Volgende week:
Hoe breek je in je eigen tuinhuis in?