De sleutel

Wat er vorige week gebeurde:

Nu hun moeder bij Energy Revolutions werkt, wordt het voor Anne en Jaap makkelijker om onderzoek te doen. Ten eerste kunnen ze via Suus informatie achterhalen over het geheimzinnige energiebedrijf. Ten tweede zal het met maar één oplettende ouder makkelijker zijn om in te breken in het tuinhuis. Verder vraagt Ersan zich af of zijn vriendschap met Anne en Harold nu voor altijd veranderd is.






Niet alleen Ersan dacht aan Anne. Ook Harold dacht regelmatig aan haar. En aan de jaren dat zij samen met Ersan Het Verbond hadden gevormd. Zijn broers, die al studeerden, waren deze zomer thuis. Normaal zou Harold enorm genieten van al hun verhalen. Maar deze keer hadden ze weinig aandacht voor Harold. Daarom besteedde Harold zijn dagen in de muffe garage van zijn maat Cello. Die was namelijk met een fijn plan gekomen. Samen met Mick en Siem vormde het viertal de Harry Potter Nerd Band. Dat was ooit in groep zes begonnen als een grap. De vier jongens deelden hun liefde voor alle boeken, films en spellen rondom Harry Potter. Tijdens de pauzes op het schoolplein waren ze een soort a capella beat box-bandje begonnen met liedjes over Harry, Hermelien, Sneep en Voldemort. In het begin kregen alle nummers de melodie van Woezel en Pip-liedjes. Anne en Ersan vonden dat wel geinig, maar snapten verder niets van Harolds liefde voor Harry Potter. Met name Anne had vaak verzucht dat ze niet begreep hoe Harold zo verknocht kon zijn aan een wereld van magie terwijl er in de werkelijkheid stapels slechteriken rondliepen. Harold kon alleen maar medelijden hebben met Anne en alle anderen die de wereld van Harry Potter niet ontdekt hadden. Na een jaar waren de jongens het serieuzer aan gaan pakken met hun band. Terwijl Cello de leadzanger was, speelden de andere drie ieder een instrument. Harold speelde gitaar, Siem drum en Mick keyboard. De afgelopen twee zomers hadden ze opgetreden tijdens hét zomerspektakel van Weesp: het Sluis-en-Bruggenfeest. Dat ging dit jaar niet door vanwege corona. Maar Cello had een plan bedacht om toch op te kunnen treden. Nu Het Verbond uiteengevallen was, was Harold blij dat hij elke dag met de band bijeenkwam.

Verbaasd liet Guus zich van de ene winkel naar de andere meeslepen. Hij kende Jaap natuurlijk langer dan vandaag, dus die wist hem niet zo heel vaak meer te verrassen. Toch had Guus het nog niet eerder meegemaakt dat zijn zoon zo gek op winkelen was. Nu wilde hij zelfs de boekwinkel in. Jaap hield wel van boeken, maar niet van lezen. Zijn hele lijf werd kriebelig als hij lang stilzat. Dan kon hij zijn aandacht niet meer bij het verhaal houden. Voorgelezen worden was prettiger. Dan kon hij luisteren terwijl hij ook nog drie andere dingen deed. Zijn ouders moedigden hem altijd aan om te lezen. Het was daarom heel slim van Jaap dat hij Guus Pezzi Pazzi binnentrok. De hele ochtend zijn vader van winkel naar winkel sjorren, dat deed Jaap natuurlijk niets voor niets. Het was allemaal voor één nobel doel: Anne zo lang mogelijk de tijd geven het tuinhuis te doorzoeken. Wat een pech dan dat Anne dat tuinhuis nog voor geen vierkante centimeter onderzocht had. De reservesleutel was onvindbaar. In huize Bakker hingen alle sleutels op één plek: aan een rekje in de gang. Hoewel Anne precies wist hoe de sleutel eruitzag, had ze toch -tegen beter weten in- alle sleutels uitgeprobeerd. Geen ervan paste in het slot van het tuinhuis. Anne werd er helemaal gek van. Vergeefs controleerde ze of Günther niet zo aardig was geweest een raam op een kier te laten staan. Zo aardig was Heer Günther natuurlijk niet geweest. Inmiddels stonden Guus en Jaap bij de kassa met een hele stapel boeken. Guus vroeg zich af wat Suus ervan zou vinden dat hij met zes nieuwe kinderboeken thuiskwam. Ze zouden het zuinig aan doen deze zomer. Maar goed: ze hadden zich ook voorgenomen de plaatselijke middenstand te ondersteunen. En tot nu toe was dat eigenlijk alleen bij extra ijsjes van Nelis gebleven. Daar kwam nog bij dat Guus zelf ook erg benieuwd was naar drie van de zes boeken. Zo stonden ze dus aan de kassa. Terwijl Guus zijn portemonnee uit zijn jaszak viste, legde hij zijn sleutelbos neer. En wat prijkte daar middenin die bos? De sleutel van het tuinhuis!