De coronatestgarage in Weesp.
De coronatestgarage in Weesp.

Dokter Burggraaff: 'Er is testcapaciteit genoeg'

De Weesper huisarts Hans Burggraaff hoopt dat hij met zijn kritiek een kleine bijdrage levert aan de testcapaciteit voor corona in ons land.

WEESP Dokter Burggraaff was donderdag met wat werd genoemd ‘de kleinste coronateststraat van Nederland’ in Nieuwsuur. Goed beschouwd is dat best laat. De arts reageerde namelijk al half juni bij het WeesperNieuws behoorlijk fel op de uitspraken van de GGD dat er te weinig testcapaciteit is in Nederland, maar toen pikte verder niemand het op.

Dat gebeurde ook niet toen hij hierover bij Kamerlid Joba van den Berg (CDA) aanklopte en toen daarna het ergste leed was geleden, was er ook geen reden meer voor. Maar nu ‘testen, testen, testen’ - de woorden zijn van minister De Jonge - het devies is en de GGD laat weten hier helemaal geen capaciteit voor te hebben, is de kwestie weer opportuun. Dit was de reden dat Burggraaff bij Nieuwsuur mocht vertellen over de testlocatie in zijn garage (deze staat letterlijk en figuurlijk los van de huisartsenpraktijk), maar dat hij vooral zijn hart kon luchten over het vermeende tekort aan testcapaciteit in ons land. Dan moet je namelijk wel alle laboratoria in Nederland gebruiken en dat gebeurt niet. Dat was zowel de strekking van zijn relaas als van de complete uitzending van Nieuwsuur. Wat blijkt: er is een concurrentiestrijd gaande tussen laboratoria die aan ziekenhuizen en daardoor ook aan de GGD verbonden zijn en laboratoria in de vrije markt. Ze gunnen elkaar niets. “Er is gewoon testcapaciteit genoeg”, schenkt Burggraaff klare wijn. “Het probleem is dat de GGD’s heel hoog in de boom zitten. Die hebben een soort kongsi met medisch microbiologische laboratoria van ziekenhuizen en de minister kan daar blijkbaar niets aan veranderen. En ik snap dat nog wel van de minister, want hij wordt door een aantal deskundigen met wie hij overlegt voorgelogen.”

Lees verder op WN Extra

Dokter Hans Burggraaff.