Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk. Foto:

Natte Achtergracht

Met enige regelmaat krijgen wij vanuit het Weesper stadhuis een enthousiasmerend halleluja bericht over het weer uitgraven van de Achtergracht. Soms zelfs voorzien van alternative facts. Alsof elke Weesper van een natte Achtergracht een permanent gevoel van gelukzaligheid zal krijgen. Het is eerder de natte droom van menig plaatselijke partijbons; een dwingend geloofsartikel. Bovendien zegt ons stadhuis: Amsterdam (de stad met instortende kades) heeft beloofd dit plan “mee te nemen”. Wie is hier goedgelovig? De meeste Weespers zijn geboren na de demping van de Achtergracht. Zij zijn onkundig van de destijds weerzinwekkend smerige, doodlopende gracht met stilstaand stinkend water. De kostbare demping van dit open riool, werd in die tijd vanzelfsprekend met luid applaus begroet. Helaas, het aantal Weespers dat uit eigen waarneming over deze nutteloze onwelriekende gracht kan vertellen neemt snel af. Een natte Achtergracht wordt een hoofdpijndossier vol vragen. Komt aan weerszijden van de circa 6-8 meter brede gracht, voldoende ruimte voor voetgangers, fietsers en snelverkeer? Of alleen een fiets- en wandelpad? Wat blijft dan over van de bereikbaarheid van het centrum voor bewoners, winkels en bedrijven? Gaan huidige tuintjes en bomen langs de Achtergracht, dit plan overleven? En waar komen bruggen? Even uit de losse pols: Ophaalbruggen bij het Buitenveer en de Kromme Elleboogsteeg en één vaste (?) brug bij de Breedstraat. Over de rest van de Achtergracht: geen bruggen. Er komen toch wèl ophaalbruggen, hè? En parkeren Weespers straks in het centrum en in de parkeergarage onder de Achtergracht tegen Amsterdam-Centrum parkeertarieven? Het project moet toch ergens van betaald worden? Antwoorden op deze vragen? Joost mag het weten! De Achtergracht is geen Boerenwetering of Catharijnesingel… Jammer. De fata morgana, van de romantiek van schoon helder klotsend water in de Achtergracht en een in ere herstelde Osjesbrug, is verleidelijk. En een natte gracht is voor waterberging welkom. Maar gewoon even naar de overburen gaan, dat stadstuintje verzorgen of tegen een normaal tarief parkeren in Weesp is er met een natte Achtergracht niet meer bij. Voor bierbrouwen zal het Achtergrachtwater ongeschikt blijken en instortende Weesper kades zijn slechts een kwestie van tijd. Voel je inmiddels nattigheid?