In de rij voor een coronatest.
In de rij voor een coronatest.

Bijna 8% coronatesten positief: 'We vliegen uit de bocht’

Weesp is, omgerekend naar het aantal inwoners, de gemeente met de meeste besmettingen van Nederland. Hoe komt dat toch?

WEESP Volgens de NOS zat Weesp eind vorige week op 13,7 besmettingen per 10.000 inwoners. Dat bleek later niet te kloppen en werd bijgesteld naar 4,6 besmettingen per 10.000 inwoners, maar dan nog voerde Weesp de lijst aan. Hoe kan dat?

Het zou kunnen zijn dat Weespers sneller in actie komen als ze (verkoudsheids)klachten hebben. Dat zou de cijfers in een ander daglicht stellen. Wij hebben hier in Weesp immers de luxe van een eigen coronatestlocatie bij dokter Burggraaff, die de de uitslagen ook relatief snel krijgt. Het is dan ook een komen en gaan bij de garage van de huisartspraktijk, soms staat de rij tot om de hoek.

Of dat betekent dat in verhouding veel Weespers zich laten testen, kan de huisarts niet bevestigen. Het aantal aanvragen neemt wel toe, maar dat is overal in het land zo. Ook de GGD kan nog geen antwoord geven op de vraag of Weespers zich vaker later testen dan andere regiobewoners: “Het is wel iets dat wij ons ook afvragen, maar dat zijn we nog op een rijtje aan het zetten."
Wat Burggraaff wél ziet, is dat het percentage Weespers dat via zijn testgarage een positieve uitslag krijgt rap stijgt. “Wij hebben net de weekcijfers doorgenomen en daar schrik ik van. Van de 252 Weespers die wij de afgelopen week hebben getest zijn er twintig positief getest.” Dat betekent dat bijna 8 procent van de bij hem geteste Weespers ook daadwerkelijk besmet is met COVID-19. Een maand geleden was er zo nu en dan een uitslag positief. Dat dit nu bij 1 op de 12 mensen het geval is, ziet Burggraaff als een veeg teken. “We vliegen uit de bocht. Ik vang ook verschillende verhalen op over Weespers die toch gewoon naar de sportclub of de kroeg gaan terwijl ze in afwachting zijn van de testuitslag, of erger: terwijl ze positief getest zijn." De huisarts doet dan ook een dringende oproep aan de inwoners van Weesp: “Als je de verantwoordelijkheid voelt om je te laten testen, neem dan ook de verantwoordelijkheid om de uitslag thuis af te wachten. Wat heeft het anders voor zin?"

Meer op WN Extra