Natuurlijke bestrijdingsmiddelen

Op een boerderij heb je veel vliegen. De koeien poepen behoorlijk wat en, zoals iedereen wel weet, daar zitten dan van die bruine strontvliegen op. Die zijn heel nuttig in het wegwerken van de koeienvlaaien.

Zij liever dan ik.

Helaas vinden de ‘gewone’ zwarte vliegen het ook fijn op de boerderij. De koeien zitten soms helemaal onder en helaas vliegen er ook in huis behoorlijk wat rond. En die zwarte laten niet alleen veel vliegenpoep achter, ze steken ook gemeen.

Weg met die vliegen, maar hoe?

Als biologische boerderij willen we niet met chemische sprays of goedjes werken. Maandelijks sluipwespen en roofvliegen loslaten bij de belangrijkste broeinesten (composthoop, stal en iglo’s waar de kalfjes staan) is een milieuvriendelijke én effectieve oplossing. Deze insecten arriveren in kokertjes per post. Toen ik zo’n kokertje voor het eerst opende viel ik zowat flauw. Wát een stank!

Ook natuurlijke bestrijdingsmiddelen kunnen stinken. Op de verschillende plekken strooien we ze uit. De milieuvriendelijke bestrijders eten de larven van de vliegen op en dat scheelt enorm. Elke maand komen er nieuwe, als de post ze tenminste bij ons aflevert. Maar ook de vliegen blijven komen, dus we moeten het blijven bijhouden.