Stephanie Prinssen is tekstschrijver en yogadocent. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff.
Stephanie Prinssen is tekstschrijver en yogadocent. Volgende week op deze plek: huisarts Hans Burggraaff. Foto:

Mijn geheim

Met het oog op de toekomst wil de regionale GGD graag weten hoe het ons in het nieuwe normaal vergaat. En daarom zal het CBS - vast om het nattevingergevoel en daaruit voortvloeiende verzinsels te voorkomen - binnenkort een slordige 25.000 inwoners van Gooi en Vechtstreek per ouderwetse brievenpost voor een enquête benaderen. Dat dit centrale bureau bepaalt wie meedoet en wie niet, riekt voor mij als dyscalculist avant la lettre nogal sterk naar ‘wij van de statistiek hebben statistisch gezien het meest verstand van statistiek’. Maar goed.

Op de mat voor de deur liggen zal ik toch, want ik loop al maanden met een verschrikkelijk geheim rond te zeulen. Dat mij van dit verborgen feit niets valt te verwijten, zal je niet verbazen. Al geeft dat stommetje spelen mijn betrouwbaarheid wel een flinke knauw. Maar laat je daardoor vooral niet misleiden. Want hoe strak je ‘m ook onder de duim houdt, de ware coronafluisteraar komt altijd in je naar boven. Zal ik maar zeggen. Daarbij ben jij een trouwere lezer dan die hele GGD én het CBS bij elkaar, dus stel ik jou liever eerst op de hoogte van een wel heel duidelijk covidgerelateerde samenspanning (lees: complot) dat door zijn zeer virulente karakter een bron van lokaal leiderschap direct doet opdrogen.

Wat dan wel jammer is voor de oproep die mijn medecolumnist vorige week nog in zijn hoedanigheid als arts (of voorzitter van het CDA?) in deze krant plaatste. Want geloof het of niet, niemand minder dan de fractievoorzitter van de WSP speelt er een hoofdrol in. Niet zozeer onder die titel, maar als manlief L, mister muziekquizmaster van Toeters & Bellen, die dit jaar als een orakelende boeteprediker het onheil over ons afriep door in de voorjaarseditie van die wereldberoemde quiz een coronaronde met maar liefst 10 meer dan beroerde nummers op te nemen. Waarop prompt een landelijke lockdown werd ingesteld, die men nog intelligent durfde te noemen ook. Het schuldgevoel, de wroeging die hiermee gepaard gaat … je moest eens weten. Geen lievemoederen of afgedwongen kattenknuffel die deze last ook maar enigszins helpt te verlichten. Ook al is die verdraaide quiz niet eens doorgegaan.