Als een rat in de val

Wat er vorige week gebeurde

Terwijl Anne in het tuinhuis de griezelige afbeelding natekende van het diertje in het rad, reed Herr Günther van zijn werk terug naar huis. Hij voelde zich helemaal niet lekker en ergerde zich omdat hij zijn aantekeningen vergeten was. Jaap, die zijn vader leerde suppen, zag Günthers blauwe Tesla voor het stoplicht van de Prinses Irenelaan staan wachten en zwom naar de kant om zijn zus te waarschuwen. Tevergeefs: Anne was niet bereikbaar omdat de batterij van haar telefoon leeg was. Terwijl zij nietsvermoedend formules en aantekeningen over bleef schrijven, liep Günther richting het tuinhuisje. Anne verstijfde van schrik toen ze de sleutel in het slot hoorde.


Anne had nooit gedacht dat het mogelijk was om in een seconde wel tien dingen tegelijkertijd te denken. Misschien was dat omdat ze nog nooit in haar leven in zo’n griezelige situatie had gezeten. Zoals gezegd verstijfde ze bij het horen van de sleutel in het slot. Kwam Günther terug? Hoezo dan? Die bleef altijd tot laat in de middag op zijn werk. Soms zelfs avonden of hele nachten. Waar kon ze zich verstoppen? Anne wist dat er maar twee mogelijke schuilplekken waren: onder het bed of in de douchecabine. Haar detectivebrein stond op scherp en haar lijf kwam in actie. Ze handelde alsof ze zich jarenlang op dit moment had voorbereid. Terwijl ze haar pen en opschrijfboek pakte, snel het notitieboek van Herr Günther dichtklapte, zodat het er net zo bij lag als vanmorgen, hakte Anne de knoop door en verstopte zich onder het bed.

Geen moment te vroeg. De deur ging open en Günther kwam binnen. Günther was niet blij met de situatie. Vandaag was een belangrijk werkdag en dit tochtje van het Sciencepark terug naar Weesp was totaal onnodig geweest, als hij vanmorgen minder slordig was geweest. Hij griste zijn notitieblok van het bureau en stond op het punt het gastenverblijf weer te verlaten, toen zijn maag weer verschrikkelijk begon te rommelen. Misschien moest hij toch even een kwartiertje gaan liggen.

Anne kromp ineen toen Günther zich op het bed liet vallen. Haar hart bonsde als een razende. Ging die gast nou een tukje doen? Anne kon het bijna niet geloven. Van alle dagen dat Günther al in het tuinhuis woonde en tot laat doorwerkte, had hij precies deze dag gekozen om een middagdutje te komen doen in het tuinhuis? Al snel werd duidelijk dat Günther helemaal geen middagdutje ging doen. Hij lag onrustig op het bed en elke keer dat hij ging verliggen, drukte de ijzeren bedbodem vierhoekjes in Annes wang. Af en toe mompelde hij iets bozigs. Het was duidelijk dat Herr Günther zich niet lekker voelde. Zou hij daar de hele dag blijven liggen jammeren? Anne moest er niet aan denken. Ze voelde zich kriebelig worden bij het idee tot Sint Juttemis onder het bed te moeten blijven liggen. Nu begon Günther ook nog eens te boeren en niet veel later moest hij overgeven. Een beetje overgeef kwakte tot Annes afgrijzen een halve meter van haar vandaan op de grond. Vloekend en overgevend vloog Herr Günther naar de wc en kotste daar de rest van zijn maaginhoud in de pot. Anne werd misselijk van de geur en het geluid. Vanuit haar positie kon ze Günther op zijn knieën aan de wc-pot gekluisterd zien zitten. Was hij maar zo vriendelijk geweest de deur achter zich te sluiten. Dan had Anne onder het bed vandaan kunnen kruipen en zich uit het tuinhuis kunnen bevrijden. Maar ja: van een man die nooit vriendelijk is, kun je niet verwachten dat hij zo attent is de wc-deur te sluiten als hij moet overgeven en er een meisje uit alle macht ligt te hopen weg te kunnen sluipen. Anne mocht trouwens van geluk spreken dat ze ervoor gekozen had zich onder het bed te verschuilen en niet in de douche- en wc-ruimte.

Toen er werkelijk niets meer uit de maag van Günther kwam, krabbelde hij overeind, spoelde zijn mond en veegde met een keukendoekje de kots naast het bed weg. Het scheelde maar een haar of hij had daarbij een blik onder het bed kunnen werpen. Opnieuw plofte hij op het bed neer en belde naar iemand van zijn werk dat hij vandaag niet meer terug zou komen. Anne luisterde ongelovig toe. Wat nu? Ze zat hier als een rat in de val.





Volgende week
Anne begint zich radeloos te voelen. Jaap begrijpt niet wat er aan de hand is, maar doet alle mogelijke moeite erachter te komen waar zijn verdwenen zus is. Guus snapt op zijn beurt niet wat Jaap ineens bezielt.