Heeft de gemeente aan de Singelstraat zijn eigen probleem gecreëerd nu een rijksmonument op instorten staat?
Heeft de gemeente aan de Singelstraat zijn eigen probleem gecreëerd nu een rijksmonument op instorten staat?

Het instortingsgevaar is groot aan de Singelstraat

Er stort in de Singelstraat wel vaker iets in. De bewoners willen nu weleens weten waar ze aan toe zijn met de bouwplannen in de buurt.

WEESP En weer is een bizarre episode toegevoegd aan het ‘Dossier Singelstraat'. Bewoners zijn het helaas inmiddels wel gewend dat hier iets instort en zo langzamerhand willen ze weleens weten waar ze aan toe zijn met de bouwplannen in deze buurt. “Er is nu al twee jaar onduidelijkheid en daar zijn we wel klaar mee”, zegt Van der Meulen namens de bewoners.

Heeft de gemeente aan de Singelstraat zijn eigen probleem gecreëerd nu een rijksmonument op instorten staat? Met zoveel woorden zegt mr. F. van Altena van Van Altena Vastgoedadvocatie het niet. Hij wil sowieso niets zeggen over de inhoudelijke kant van de bouwplannen in de Singelstraat. Bovendien: toen wij hem vanochtend belden, wist Van Altena nog niet dat van het hoekpand Singelstraat/Achtergracht de buitenmuur die voorheen grensde aan een loods van aannemer J.C. (Jan) van Kooten, was ingestort. Maar tussen de regels door laat hij wel doorschemeren wat hij ervan vindt. “U moet bij de gemeente zijn, daar ligt momenteel de bal. Wat ik wel kan zeggen: als de gemeente maar blijft dralen, dan gebeuren blijkbaar dit soort calamiteiten.”

Rijksmonument

De Singelstraat is normaal een van die prachtige, pittoreske, doodlopende straatjes in het centrum van Weesp. De enige ingang van de straat is aan de Achtergracht met aan weerszijden een rijksmonument, waarvan er nu dus één het kind van de rekening is.

Van Kooten

Als je het straatje in loopt, is alles wat rechts staat en stond eigendom van aannemer Van Kooten in Weesp. Dat geldt dus voor het pand op de hoek waarvan zondag de buitenmuur instortte en ook voor het terrein daarachter, dat sinds mei dit jaar vol ligt met brokstukken, afkomstig van een gesloopte loods. Op dit terrein stond ook een oud onbewoond herenhuis dat ergens rond de eeuwwisseling door zijn hoeven zakte en hier stond ook ooit een stadsboerderij, die al veel eerder is gesneuveld.

‘Dit krijg je ervan wanneer je als gemeente maar blijft dralen’

Braakliggend terrein

Ook aan de linkerkant heeft Van Kooten grond. De huisnummers aan deze kant houden op bij nummer 11, waarna een braakliggend terrein komt met nu een grote plas. Hier stond decennialang de tweede stadsboerderij in dit straatje, die van stadsboer Jaap Borst. Die verkocht hem in 1993 aan Van Kooten, waarna hij verhuisde naar de Aetsveldseweg. Na zijn vertrek is er nooit een nieuwe bewoner gekomen, waarna de boerderij in sneltreinvaart in verval raakte en later werd gesloopt. Voor Van Kooten is dit alles bij elkaar een unieke locatie voor nieuwbouw en hij heeft daarom vergevorderde plannen: rechts een aantal negen-onder-eenkappers en links twee twee-onder-een-kapwoningen. De aannemer wil beide bouwplannen in één keer ontwikkelen, dan hebben de omwonenden het maar gehad.

Lees verder op WeesperNieuws.nl/Extra