ProRail past de plannen aan en daar plukt Weesp de vruchten van.
ProRail past de plannen aan en daar plukt Weesp de vruchten van. Foto: G.J. Schultz

Geen extra sporen, maar wel een tunnel en schermen

De spooruitbreiding bij Weesp is niet meer nodig, zo maakte ProRail vorige week bekend. En dat is niet het enige goede nieuws.

WEESP Ruim vijf jaar is erover gepraat om het aantal sporen bij Weesp uit te breiden van zes naar acht. Maar alle zorgen zijn onnodig geweest. Sterker nog, met geluidsschermen langs de Leeuwenveldseweg en een mogelijke tunnel lijkt Weesp er goed vanaf te komen.

In 2014 kwam een mogelijke verplaatsing van Station Weesp op tafel. ProRail ging toen namelijk voor een hoogfrequent spoorprogramma. Kort door de bocht: af en aan rijdende treinen tussen Almere/Lelystad en Amsterdam/Schiphol. Dan moesten de treinen elkaar wel sneller kunnen passeren, maar dat liet het ‘bochtenwerk’ bij Weesp niet toe. Dus óf het station moest verhuizen óf er moest nog een spoorbrug bij.

De gemeente Weesp liet destijds meteen weten een verplaatsing van het station geen goed idee te vinden. Dit zou namelijk grote consequenties voor de stad hebben. Ook een extra Vechtbrug zag de gemeente niet zitten. Nadien is er nog veel overleg geweest tussen gemeente, het ministerie, ProRail en de NS en periodiek werd de goegemeente op de hoogte gehouden. Wat het ook zou worden, in 2021 moest de knoop doorgehakt zijn. Vaak loopt dit soort plannen vertraging op, maar niet dit keer. Integendeel. Eind september jongstleden kreeg Weesp het bericht dat de twee extra sporen toch niet nodig zijn. De spoorlijn Schiphol-Lelystad met Weesp als belangrijk knooppunt zal ongetwijfeld nog veel drukker worden in de toekomst, maar met nieuwe technieken, slimmere planning en betere treinen komen ProRail en NS al een heel eind.

Voor wethouder Léon de Lange komt het goede nieuws niet uit de lucht vallen. Hij had de laatste tijd al signalen gekregen, maar noemt het wel frappant dat je bijna zes jaar praat over een uitbreiding van het aantal sporen en dat dan in een half jaar tijd de bakens worden verzet. Maar dat maakt allemaal niet meer uit: de buit is binnen, het stationsgebied hoeft niet te verhuizen. Wat weer niet wil zeggen dat het station blijft zoals het nu is. De te verwachten toestroom van passagiers zal er ongetwijfeld toe leiden dat het station moet worden verbouwd (ProRail doet daar studie naar), maar dat is kruimelwerk in vergelijking met een verplaatsing van het station.

En er is meer goed nieuws voor Weesp. Om te beginnen komt de gewenste tweede tunnel voor langzaam verkeer nu opeens een stuk dichterbij. Waar deze moet komen, is een vraag die in de komende tijd beantwoord moet worden. De Lange noemt aan de noordzijde de rotonde bij het tankstation als logische keus. De Goed Nieuws Show is hiermee nog niet ten einde. Er is ook besloten dat er aan de kant van de Leeuwenveldseweg drie meter hoge geluidsschermen komen vanaf de onderdoorgang bij de Hogeweyselaan tot aan de spoorbrug.

Meer over dit onderwerp lees je op WeesperNieuws.nl/Extra

ProRail past de plannen aan en daar plukt Weesp de vruchten van