Adeona van Mourik en Esmeralda Terweij.
Adeona van Mourik en Esmeralda Terweij.

'Lesbisch? Och meisje, dat wisten we allang!'

WEESP Het is Coming Out Week, een campagneweek die de LHBTI-gemeenschap zichtbaar maakt. WeesperNieuws Extra vroeg een aantal Weesper LHBTI’ers naar hun coming-out.

Esmeralda Terweij is getrouwd met Adeona van Mourik. Heeft een zoon Duuk (13) uit haar vorige huwelijk. Esmeralda is geboren en getogen in Weesp, maar woont nu in Almere. Hondenuitlaatservice Joppes wordt door Esmeralda nog steeds vanuit Weesp gerund.

Hoe identificeer jij jezelf?
"Ik ben lesbisch, maar zelf denk ik niet zo in hokjes. Vroeger wel, toen wilde ik graag bij lesbische dames zijn, want met deze vrouwen was het makkelijker praten als je aan het uitzoeken bent hoe je zelf in elkaar zit. Ik heb meerdere homoseksuele vrienden, maar ook veel heteroseksuele vrienden. Het gaat om de mens en niet met wie iemand het bed deelt.
Wanneer was jouw coming out day?
"Ik was 16 jaar toen ik merkte dat ik op vrouwen viel. Ik heb er twee jaar over gedaan om het aan mijn ouders te vertellen. In de tussentijd voetbalde ik bij SC Muiden en heb ik enorm veel kunnen praten met vriendinnen die dit allemaal al hadden meegemaakt.”
Hoe verliep jouw coming-out?
"Ik was alleen met mijn moeder en na veel gehakkel zei mijn moeder het zelf maar: ‘Jij bent lesbisch'. Ze dacht dat ze daardoor via mij geen oma zou worden, maar dat is wel gebeurd. Toen mijn vader thuiskwam, heb ik het hem ook verteld en hij zei: ‘Och meisje, dat wisten we toch allang'.”
Jouw tip voor wie nog in de kast zit?
"Als je uit de kast wil komen, kun je het beste gaan praten met mensen die het al hebben meegemaakt. Bij het COC kunnen ze je daarbij helpen. Er zullen wellicht mensen negatief reageren. Geef hen de ruimte om te wennen, maar blijf hier niet tevergeefs energie in steken. Het is beter om je te focussen op de mensen die wel positief reageren en geloof me: dat zullen er veel meer zijn dan je denkt.”