De bewoners van nieuwbouwwijk Weespersluis blijken zich op de fiets niet overal veilig te voelen.
De bewoners van nieuwbouwwijk Weespersluis blijken zich op de fiets niet overal veilig te voelen. Foto: Brian Elings

Op fietsveiligheid Weespersluis valt nog wel wat af te dingen

Hoe een klein berichtje in de buurtapp leidde tot nog meer verkeerssuggesties + een uitnodiging aan het adres van de wethouder.

door Marieke van Veen

WEESP Bij de bouw van een splinternieuwe wijk zou je verwachten dat de infrastructuur ook tot in de puntjes uitgedacht is. Volgens veel bewoners van Weespersluis is dat wat de fietspaden en -oversteken betreft echter niet zo. Zij trekken bij B en W Weesp aan de bel.

Willem Hilders is een van de nieuwe bewoners van Weespersluis, maar een nieuwe Weesper is hij bepaald niet. Hij is met zijn vrijwilligerswerk voor de Weesper triatlon en het CDA in Weesp al vele jaren diepgeworteld in de Weesper samenleving. Een tijdje terug verruilde hij Aetsveld voor een nieuwbouwhuis aan de andere kant van het spoor. Ook daar laat hij van zich horen.

‘Wij hebben behoefte aan een extra fietsdoorgang op het fietspad op de Bloemendalerpoldersingel. Vinden jullie dat ook? Laat het dan even weten. Dan vragen we dit gezamenlijk aan bij de gemeente Weesp.’ Dat bericht gooide Hilders onlangs in de buurtapp. Dat heeft hij geweten. Binnen no time had hij ruim vijftig bevestigende reacties. En niet alleen dat. Een aantal van de respondenten liet weten dit punt zelf ook al eens te hebben aangekaart - bij zowel de projectgroep als de gemeente. En nu er toch een topic was, werden er nog meer verbeterpunten genoemd.

Waar is de oversteek?

Eerst naar de situatie waar Willem Hilders het over heeft: het ontbreken van een fietsoversteek op de Bloemendalerpoldersingel richting Landscronerlaan. "We hebben sinds kort, na de herinrichting van de straat, te maken met eenrichtingsverkeer op de Landscronerlaan, ook voor fietsers. Als je vanaf de Leeuwenveldseweg de wijk Leeuwenveld en Weespersluis in fietst, moet je de Landscronerlaan eerst voorbij fietsen, dan oversteken, dan links en daarna rechtsaf slaan om op de Landscronerlaan te komen. Wat is de praktische situatie echter? Mensen gaan al bij de eerdere kruising (Bloemendalerpoldersingel / Lobbrich Boudgerslaan) de straat op om op een meer natuurlijke wijze de Landscronerlaan in te kunnen rijden."

Nu er eenmaal een topic was, werden er nog meer punten genoemd

Een van Hilders nieuwe buren antwoordde in de appgroep dat ze de kwestie al bij de gemeente had aangekaart, maar dat het onder het mom van veiligheid van tafel is geveegd. Hilders snapt dat niet, zo blijkt uit zijn schrijven naar B en W: ‘Het lijkt mij juist dat de huidige situatie veel gevaarlijker is. Mensen gaan niet omfietsen, dus rijden ze op de straat waar dat eigenlijk niet de bedoeling is en hiermee wordt de situatie juist veel onveiliger.'

Te smal

Dan heeft Hilders nog iets. De Bloemendalerpoldersingel is vanaf de hoek Landscronerlaan een 30-kilometerzone richting Weespersluis en ook de Landscronerlaan is een een 30-kilometerzone. Dat is een mooi begin voor de verbetering van de veiligheid, alleen is de Landscronerlaan volgens de Weesper nu zo smal dat het voor auto’s eigenlijk niet meer mogelijk is om fietsers in te halen: ‘Wat er nu gebeurt, is dat auto’s zitten te duwen achter de fietsers, dat voelt voor de fietsers erg onprettig.'

Verhoogde brug

Hilders buurtbewoners hebben nog wel meer suggesties en vragen. Zo heeft een jonge moeder kritiek op de situatie dat je voor zowel Leeuwenveld als Weespersluis met je fiets moet oversteken op een verhoogde brug: ‘Eerst hard omhoog de brug op met je (bak)fiets, om vervolgens af te remmen op de brug, over te steken en terug te fietsen; wie verzint dat?’ Een weer een ander zegt: ‘Een extra doorgang voor auto’s van de Landscronerlaan naar de Pieter van Velzenhof zou ook mooi zijn!’

Willem Hilders nodigt verkeerswethouder De Lange daarom uit om ter plekke te komen kijken naar de situatie, in de hoop met hem te kunnen overleggen wat de mogelijkheden zijn om de veiligheid te verbeteren.

Op WeesperNieuws.nl/Extra zijn nog veel meer artikelen over Weespersluis te vinden

Groen is zoals het moet, maar rood is sneller (en gevaarlijker).