Goed idee van De Bloemenmand. Maar hou er rekening mee dat niet meer dan drie personen op visite mogen komen.
Goed idee van De Bloemenmand. Maar hou er rekening mee dat niet meer dan drie personen op visite mogen komen. Foto: WeesperNieuws

Meer maatregelen? Dan zijn er ook meer handhavers nodig

We hebben ons vandaag de dag aan een hoop regels te houden. Maar hoe zorg je ervoor dat mensen dat ook echt doen?

WEESP De gemeente onderzoekt binnen de veiligheidsregio of er meer handhavers moeten worden ingezet. Dat (en meer) vertelde burgemeester Bas Jan van Bochove in de meest recente aflevering van De Collegekamer.

Natuurlijk worden de patiënten het zwaarst getroffen door de tweede coronagolf. Met op de tweede plek het verplegend personeel. Maar daarna toch zeker de horeca, direct gevolgd door de sportverenigingen.

Maar ook op de gemeente trekt corona een zware wissel, want die moet ervoor zorgen dat de continu veranderende maatregelen worden nageleefd. Onder die nieuwe maatregelen valt bijvoorbeeld dat buiten samenkomen met meer dan met vier personen niet meer mag. Een andere is dat er maximaal drie personen op visite mogen komen. En als jongere met je vrienden een biertje drinken op de Groene Punt? Dat mag al helemaal niet, want daarin komen wel vier of maatregelen samen.

Hoe is dit allemaal te handhaven? Van Bochove: "Met onze handhavers, met onze boa's, met de politie en we doen het met elkaar. We kunnen namelijk wel naar de gemeente kijken hoe die gaat handhaven, maar dan komen we er niet. We moeten elkaar erop aanspreken als er iets niet goed gaat en we moeten laten zien in ons gedrag dat we dit serieus nemen.” Van Bochove zegt ook dat de tijd van eindeloos waarschuwen voorbij is. "In de afgelopen periode hebben we het gedaan met veel vriendelijkheid, maar we zullen er nu korter op zitten. Eén keer waarschuwen is echt het maximum en waar nodig zullen we verbaliseren. Wanneer dat gebeurt, zal ook afhangen van de omstandigheden. De ene keer staan mensen te dicht op elkaar en als je hen erop aanspreekt, zeggen ze: o ja, dat hadden we niet moeten doen. Maar als mensen moedwillig dicht bij elkaar staan en bij herhalingen gaan we optreden.” Op dit moment is het binnen de Veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek nog onderwerp van overleg hoe er meer handhavers kunnen worden ingezet, maar dat dit gaat gebeuren lijkt zeker, zo leren we uit de woorden van Van Bochove. "Ik sluit zeker niet uit dat er meer boa's en meer handhavers op straat komen.”

Lees verder op WeesperNieuws.nl/Extra