Honderden ondernemers in Weesp vragen financiële bijstand aan

WEESP Weesp wordt ook in de werkgelegenheid geraakt door corona. Het aantal WW-uitkeringen steeg eind juli naar 402 (april: 354). Hiermee wordt Weesp relatief het zwaarst getroffen in de regio.

Dit blijkt uit een overzicht van onder andere de plaatselijke economische ontwikkelingen van het college van B en W. In juni 2019 waren er 285 aanvragen voor een WW-uitkering. Dat is een stijging van 41 (1 procent) over een jaar.

Op 5 juli (de laatst bekende stand van zaken) werden bij het UWV 244 NOW-aanvragen toegekend. Deze regeling is bedoeld voor werkgevers die als gevolg van het coronavirus kampen met een substantieel omzetverlies (ten minste 20 procent). Op 30 april waren het er 180. “Een deel van de instromers zal een relatief korte uitkeringsperiode hebben opgebouwd en dus na betrekkelijk korte tijd een bijstandsuitkering aanvragen bij de gemeente”, meent het college. Verder hadden 480 ondernemers een beroep gedaan op inkomensondersteuning via de Tozo 1-regeling (Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers). Daarna kwam Tozo-2 die wat meer specifiek was en daarvoor hebben 158 zelfstandigen een aanvraag gedaan. Onder Tozo-2 zijn inmiddels 6 aanvragen gedaan.