Wethouder De Lange houdt rekening met tegenvallers als gevolg van de coronacrisis.
Wethouder De Lange houdt rekening met tegenvallers als gevolg van de coronacrisis. Foto: Archief WeesperNieuws

Mooie begroting, maar wet-
houder vreest gevolgen corona

De wethouder heeft een prachtbegroting gepresenteerd, de laatste van Weesp als zelfstandige gemeente, maar toch houdt hij zijn hart vast.

WEESP Een bescheiden stijging van de lokale belastingen en toch nog geld voor nieuw beleid. Als wethouder Financiën heb je in deze onzekere tijden weinig meer te wensen over en Léon de Lange geeft dan ook best toe dat hij tevreden is over de allerlaatste begroting voor een heel kalenderjaar van de gemeente Weesp.

Maar ja, dat vermaledijde corona. De gemeente heeft dit jaar een noodbudget van een half miljoen euro en ook voor volgend jaar 550.000 euro vrij kunnen maken om tegenvallers als gevolg van corona te kunnen opvangen, maar het is de vraag of dat voldoende zal blijken. Als het allemaal veel langer gaat duren en veel mensen verliezen hun baan, dan legt dat namelijk ongetwijfeld een zware druk op de gemeentelijke begroting. En deze onzekerheid hangt als een grauwsluier over de fraaie begroting die eerder deze week is gepresenteerd. De Lange sluit dan bijvoorbeeld zeker niet uit, zo licht hij in de podcast van deze week toe, dat bepaalde ambities die nu in de begroting zijn opgenomen alsnog moeten worden geschrapt.

“Dus ja, ik ben tevreden, maar wel gematigd tevreden omdat we niet weten wat er op ons afkomt. We hebben nog steeds vet op de botten, maar dat vet kan er ook heel snel af zijn.”

Vooral de onzekerheid rond ontwikkelingen in wat wordt genoemd het sociaal domein, zoals uitkeringen. “Daar zijn ontwikkelingen gaande die we toch goed in de gaten moeten houden. Of u dit mag vertalen als ‘de wethouder houdt z’n hart vast'? Ja, dat mag u zo vertalen. Inderdaad, het ziet er mooi uit, maar het plaatje kan heel snel omslaan naar de andere kant.”

Geen gaten

Laten we er toch maar even van uitgaan dat er geen gaten zullen vallen. Dan doen we het met de begroting die er nu is. Belangrijke vraag is waar het nou eigenlijk aan te danken is dat Weesp financieel de zaken op orde heeft. Is dat een kwestie van zuinig beleid in voorgaande jaren, van het zorgvuldig opbouwen van een buffer of is er een ander geheim? De Lange antwoordt: “Wij hebben altijd geprobeerd om de reële kosten te begroten en verder speelt de winst mee die we hebben te danken aan de voorgaande jaren met economische voorspoed. Daar komt de compensatie dit jaar bij van het Rijk voor een aantal coronamaatregelen.” Kortom, het is een combinatie van factoren.

‘We doen alles wat binnen onze macht ligt om de kinderopvang te faciliteren’

Netjes achterlaten

Wat ook meespeelt is de naderende fusie met Amsterdam. Heeft de wethouder bij het samenstellen van de begroting er ook rekening mee gehouden om Weesp financieel een beetje netjes achter te laten aan Amsterdam? “Daar hebben we wel gesprekken over gevoerd. We kunnen natuurlijk de duimschroeven aandraaien en Weesp een heel mager laatste jaar laten hebben, maar daar hebben we niet voor gekozen. In de aanloop naar de fusie staan we onder toezicht van de gemeente Amsterdam en de provincie Noord-Holland en daarbinnen proberen we Weesp zo netjes mogelijk achter te laten zodat er ook perspectief is op de langere termijn.”

Parkeergelden

In de begroting valt een aantal zaken op, te beginnen met de parkeergelden. Dit jaar komt er aan parkeergeld 360.000 euro binnen, volgend jaar is dat door uitbreiding van het gebied waar betaald parkeren geldt ruim 1,1 miljoen euro. Is dat acht ton schoon verdiend? De Lange: “Tegenover de inkomsten staan ook kosten. Die zie je niet, maar die zijn er wel. Volgens de huidige berekening en ook weer met enig voorbehoud houden we daar een bedrag in de orde van grootte van drie ton aan over.”

Noodbudget

Het noodbudget is al genoemd. Dit jaar is dat 500.00 euro groot, volgend jaar 50.000 meer. Twee opvallende posten daarin zijn dat dit jaar geen reclamebelasting en geen precarioheffing zijn geheven. Kan de wethouder nu alvast aangeven of die volgend jaar ook worden geschrapt? “Dat zijn knoppen waar we relatief makkelijk aan kunnen draaien, dus ja, als de situatie erom vraagt, dan kan dat. Maar dat hangt natuurlijk wel af van de ontwikkeling van het virus.”

Kinderopvang

Bijzonder is verder dat de gemeente uitspreekt dat de kinderopvang op de keper beschouwd niet het pakkie-an is van de gemeente, maar wanneer er een geschikt gemeentelijk pand vrijkomt dan is de gemeente voornemens om de kinderopvang wel te faciliteren. “Voor zover ik kan overzien, zitten er nu geen panden die vrijkomen in de pijplijn. Maar we geven hiermee aan dat we zien welke uitdagingen er op dit gebied zijn en dat we alles wat binnen onze macht ligt zullen aangrijpen om extra voorzieningen te realiseren.”

Nog meer toelichting

In de extra uitgebreide podcast vertelt De Lange veel meer over de begroting. Zo beantwoordt hij de vraag of hij nu als wethouder Financiën klaar is (nee), legt hij uit waarom de City of Wesopa en Museum Weesp gekoesterd worden en daarom extra geld krijgen (40.00 respectievelijk 66.000 euro), vertelt hij waarom er 1,3 miljoen euro wordt geïnvesteerd in gezonde schoolgebouwen, is hij verbaasd dat in zijn eigen begroting staat dat volgend jaar gymzalen kunnen worden gehuurd om Weespers meer aan het sporten te krijgen (dit ligt op het bordje van sportwethouder Astrid Heijstee) én hij staat stil bij de aanleg van een mogelijke steiger aan de Lange Muiderweg om in de Vecht te kunnen zwemmen.






Meer over de begroting en de podcast waarover in dit artikel wordt gesproken, vind je op WeesperNieuws.nl/Extra