Het fysiek bijwonen van de kerkdiensten is voor bezoekers even buiten bereik.
Het fysiek bijwonen van de kerkdiensten is voor bezoekers even buiten bereik. Foto: WeesperNieuws

Thuis iemand herdenken terwijl de dominee je via een livestream troost

WEESP De Grote Kerk besteedt elk jaar bijzondere aandacht aan Eeuwigheidszondag. In deze dienst worden alle overleden gemeenteleden herdacht. In een jaar waarin goed afscheid nemen niet altijd kan, vindt dominee Berit Bootsma het verspreiden van woorden van hoop en troost belangrijker dan ooit. Zij en Marjolijn de Waal bereiden een speciale onlinedienst voor.

In verband met de huidige maatregelen kunnen de kerkdiensten voorlopig niet worden bijgewoond door bezoekers. Dat betekent dat ook op Eeuwigheidszondag alleen de uitvoerenden in de kerk aanwezig zijn, zoals de predikant en de organist. De Protestantse Gemeente is in de eerste lockdown de diensten gaan livestreamen en is dat blijven doen. Ook Eeuwigheidszondag wordt nu via YouTube uitgezonden.

Op Eeuwigheidszondag herdenken veel kerken de gemeenteleden die hen in dat kerkelijk jaar zijn ontvallen. Ook de Grote Kerk doet mee aan deze traditie. Dominee Berit Bootsma: “We noemen een voor een de namen van de overleden kerkleden, we steken voor ieder van hen een kaars aan, er zijn woorden van troost en hoop, momenten van stilte en sopraan Alexandra Anisimowicz zorgt voor de muzikale omlijsting.”
Bootsma denkt dat een dergelijke dienst belangrijker is dan ooit: “De dood is vaak al verdrietig genoeg, maar in veel gevallen kon het afscheid door de coronamaatregelen niet plaatsvinden zoals je dat het liefst zou willen. Niet iedereen heeft elkaar nog kunnen zien. En niet iedereen heeft de uitvaartplechtigheid kunnen bijwonen. Hierdoor kan het voelen alsof iemand zomaar opeens weg is en dat helpt de verwerking niet. Ik denk daarom dat er onder mensen een sterke behoefte is om op momenten als deze nog eens heel bewust bij dat verlies stil te staan.”

Iedereen is welkom om de livestream te volgen, daar hoef je geen gemeentelid voor te zijn. “De mooie woorden van hoop en troost die wij vanuit onze traditie ter beschikking hebben, delen we graag met anderen. Daarbij komen in de lijst met namen die wij gaan opnoemen ook een aantal bekende namen voorbij. Weespers aan wie ook mensen van buiten de kerk goede herinneringen hebben.”
Maar wat als je meekijkt en -luistert omdat je naar woorden van troost snakt, maar de naam van jouw overleden dierbare ontbreekt in die namenstroom, is dat niet pijnlijk? De predikant: "Ik snap je vraag en de behoefte die je daarmee verwoordt. Het is een dilemma en we zoeken naar een goede balans tussen het verdriet van ieder persoonlijk en de lengte van de kerkdienst. Ondanks dat we helaas niet iedereen bij name kunnen noemen, voelen we altijd wel heel sterk de verbinding met iedereen van wie we afscheid hebben moeten nemen. Daarom steken we na de laatste naam ook een kaars aan voor ALLE mensen die gemist worden. En we zullen de kijkers ook de ruimte geven om thuis een kaars aan te steken.” Er is nog een andere mogelijkheid: het stiltecentrum in de toren van de kerk. Dat is in principe elke dag open, behalve op dinsdag. Iedereen mag daar een kaarsje aansteken.

De dienst op Eeuwigheidszondag is 22 november van 10.00 tot 11.00 uur. De livestream is te volgen via pgwd.nl