Wat er vorige week gebeurde:

Guus dacht dat hij gek werd toen hij zijn zoon voor de tweede keer binnen een kwartier als een gek tekeer zag gaan bij het tuinhuis. Hij had een vuurtje gestookt achter het gebouwtje. Dat de jongen een goede reden had voor deze actie wist Guus natuurlijk niet. Hij trapte het vuurtje uit en daarmee was Jaaps plan om Anne te bevrijden mislukt. Gelukkig kreeg Anne eindelijk de kans te ontsnappen toen Herr Günther zo beroerd werd dat hij de wc-pot voorlopig niet durfde te verlaten. Wat Anne niet wist, was dat haar reservepen onder het bed van Günther was blijven liggen.






Deel 26: Googelen en zoeken

Anne zat op een keukenstoel en voelde het bonzen van haar hart. Wat was ze blij dat ze niet meer onder het bed van Herr Günther lag. Het rook lekker en vertrouwd in de keuken. Terwijl ze Kliko knuffelde en langzaam tot zich door liet dringen wat voor een geweldige actie ze had volbracht, hoorde Anne hoe Guus boven tekeerging tegen Jaap. Arme Jaap. Hij had zo zijn best gedaan Anne te bevrijden.

Toen Suus die middag thuis kwam van haar receptionistenbaantje bij Energy Revolutions, trof ze haar man in yogahouding aan. Guus was met yoga-oefeningen begonnen tijdens de coronacrisis van voor de zomer. Het lesgeven vanuit huis was heel stressvol en daarom had Guus geprobeerd momenten van ontspanning in te bouwen. Sinds de vakantie begonnen was, had hij zich niet meer verdiept in die oefeningen. Het was daarom opvallend dat hij midden in de zomer zijn yoga weer had opgepakt. Suus wilde hem niet storen, totdat iets haar opviel. Guus droeg nog altijd zijn wetsuit en had gek genoeg maar één schoen aan. Suus kon het niet laten te kuchen. Haar man keek op en zuchtte van blijdschap. Suus hoorde het hele relaas over de zieke Herr Günther en het wangedrag van Jaap verbaasd aan. Ze keek naar haar man en schudde haar hoofd. Soms leek het wel alsof ze drie kinderen op te voeden had. Guus moest maar snel zijn schoen en andere achtergebleven spullen bij Smal Weesp gaan ophalen.

In de dagen die volgden zaten Anne en Jaap over de aantekeningen gebogen. Van alle wiskundige formules begrepen ze niets natuurlijk. Maar sommige namen en begrippen konden ze googelen. Zo werd duidelijk dat de aantekeningen over energie gingen. Het leek erop dat Günther, die na die ene dag weer volledig opgeknapt was, een nieuwe manier van energie opwekken probeerde te vinden. Een manier waardoor het milieu niet belast werd. Maar wat had die tekening van het diertje in het rad daarmee te maken? Jammer dat Harold geen lid meer was van Het Verbond. Hij was erg slim en één van zijn broers studeerde natuurkunde. Jaap hoopte stiekem dat Anne Harold en Ersan toch om hulp zou gaan vragen. Maar Anne was nog steeds erg boos op hen.

Zo gingen er enkele dagen voorbij. Het was bloedheet en Jaap had er heel wat voor over om lekker in de Vecht te gaan zwemmen. Maar Anne vond dat ze eerst de betekenis van de aantekeningen moesten achterhalen. Toen Nikki en haar VSCO-vriendinnen op een middag kwam vragen of Anne mee ging zwemmen, was Suus teleurgesteld dat Anne dat niet wilde. Wat bezielde haar dochter toch? Ze zat al dagen urenlang met Jaap in haar kamer te praten. Als ze dan niet wilde zwemmen, dan moest ze wél naar buiten. Een lange wandeling met Kliko maken bijvoorbeeld. Waar was Kliko eigenlijk? Niemand van het gezin had het hondje die ochtend gezien. Een enkele keer kwam het wel voor dat Kliko zich door het tuinhek wist te wurmen, maar dan was hij rond de middag echt wel terug, hongerig en verlangend naar een baasje dat hem knuffelde. Maar zelfs in de avond was hij er nog niet. Toen Anne dat hoorde, vergat ze acuut het aantekenboek en sprong op haar fiets om de pup te vinden. Hij had zich toch niet bezeerd? Ook Jaap, Suus en Guus gingen ieder op zoek naar Kliko. Maar toen het begon te schemeren, was het beestje nog steeds niet terecht. Het gezin zat verslagen in de tuin. Kliko leek van de aardbodem verdwenen…









Volgende week:
Iedereen zoekt naar Kliko, maar het beestje blijft onvindbaar. Anne is ten einde raad. Haar detectivewerk en alle raadsels rondom Herr Günther kunnen haar niets meer schelen. Ze besluit haar trots en koppigheid te laten varen en vraagt Harold en Ersan om hulp.