Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.
Hans Burggraaff is huisarts, voorzitter van CDA Weesp en oud-voorzitter Oranjevereniging. Volgende week op deze plek: blogster Nora Schenk.

Kristallen bol

Het is niet zo moeilijk de toekomst van Weesp te voorspellen. Ik zei het al honderd keren: Weesp is beter af bij Gooise Meren. Veel Weespers denken of dachten daar anders over.

'Weesp is beter af bij Gooise Meren' is niet uit de lucht gegrepen. Laten we als voorbeeld eens kijken naar betaald parkeren. Compleet anders dan bij Gooise Meren leunt Amsterdam zwaar op de opbrengst van parkeergelden voor de algemene uitgaven. Het is gewoon een vorm van belasting. Het dient dus niet zozeer om parkeeroverlast te beperken of te reguleren (zoals bij Gooise Meren), betaald parkeren is vooral bedoeld om de begroting van Amsterdam sluitend te maken. Op dit moment is er paniek in de Stopera, het Amsterdamse stadhuis. Door corona wordt er veel minder geparkeerd in Amsterdam. Prima toch, minder auto’s en minder parkeeroverlast? Niet prima dus! De opbrengst van de parkeergelden kan niet gemist worden. Zouden Weespers de truc van het Amsterdamse stadhuis kennen? Er worden regelmatig parkeerplekken opgedoekt. Maar omdat de opbrengsten niet gemist kunnen worden, wordt eerst berekend hoeveel het parkeertarief moet stijgen zodat dit zonder verlies aan inkomsten gaat. 'Budgettair neutraal' heet dat. Trouwens, het hogere tarief wordt al doorgevoerd voordat de parkeerplekken zijn opgeheven!

Dus… wil Weesp in de toekomst leuke dingen die geld kosten? Een fijn theater of een welkome leuke culturele instelling? Dan zal Amsterdam alleen de portemonnee trekken als Weesp betaald parkeren uitbreidt of bestaande parkeertarieven ophoogt. Op dit moment zet ons stadsbestuur al in op een aanzienlijke verhoging van de inkomsten van parkeergelden. Ik hoorde getallen van drie ton nu naar 1,2 miljoen straks. Hoezo eigenlijk? Kosten en investeringen betaalt Amsterdam, natuurlijk. Die 1,2 miljoen gaan Weesper autogebruikers en bezoekers betalen. En hier blijft het niet bij. Om te weten hoe het verder zal gaan met Weesp en betaald parkeren, kijken wij gewoon naar de diverse Amsterdamse stadsdelen: vrijwel overal betaald parkeren. Bij Weesp als onderdeel van Gooise Meren was dit zeker niet gebeurd. Gaat Weesp ontkomen aan dit Amsterdamse dwangmiddel van betaald parkeren? Natuurlijk niet. Daar heb je geen kristallen bol voor nodig.