Foto is ter illustratie.
Foto is ter illustratie. Foto:

Pro-Zwarte Piet-actiegroep bij Akwasi voor de deur

WEESP Bij het huis van rapper Akwasi in Weesp heeft zaterdag een protest van een pro-Zwarte Piet-actiegroep plaatsgevonden.

Terwijl de landelijke intocht op tv bezig was, zagen buurtbewoners zwarte pieten bij het gezin van Akwasi voor de deur staan. De rapper is zeer uitgesproken tegen de figuur zwarte piet en werd nu lastiggevallen door mensen die hem dat kwalijk nemen.

Buren hebben de pieten aangesproken op hun gedrag en ook de politie gebeld. De actievoerders vertrokken rustig. De actie maakte veel los. Nog dagen later wordt er via social media onder ons bericht volop gereageerd door Weespers. Dat varieert van racistische opmerkingen (die we verwijderen) en kritiek op het verdwijnen van zwarte piet uit de Nederlandse traditie tot steunbetuigingen aan het adres van de rapper en verwondering over waarom dit zo moet gaan.

Sarah Bracke Grieder reageerde ook, zij woont vlak bij Akwasi en is trots op haar buurt: "Het was echt hartverwarmend hoe onze buurt dit onaanvaardbaar vond en meteen reageerde. De ongure types hebben hier maar een paar minuten kunnen blijven, de buurt aanvaardde dit gedrag niet. Het voelde dit weekend echt goed om in Weesp te wonen en in Weespersluis een kind groot te brengen."

De actie in Weesp werd ook door de landelijke media opgepakt, waarna Nederlandse politici er als de kippen bij waren om hun verontwaardiging uit te spreken. Wethouder Léon de Lange had er ook geen goed woord voor over: "Een bizarre actie. Zomaar bij iemand aanbellen, dat is verschrikkelijk intimiderend. Gesprek voeren is zeker goed, maar niet iemand thuis opzoeken. Fijn dat buren de pieten hebben weggejaagd!"

Het bleef niet bij de actie tegen Akwasi. Er liepen zaterdag in Weesp nog meer pro-Zwarte Pieten rond. Met dikke lagen zwarte schmink op hun gezicht protesteerden zij tegen de overgang naar de roetveegpiet. Blijkbaar hebben ze op meer fronten een hekel aan beslissingen van hoger hand, want ze hielden zich ook niet aan de coronamaatregelen. Bij fotoverzoeken legden ze rustig een arm om iemands schouder.

Zo voor de deur staan: 'Dat is verschrikkelijk intimiderend'