Afbeelding
Foto: Brian Elings

School A of B?

Het is domweg gewoon niet te doen.

Ik hoor het in app-groepen. En bij het ophalen van onze oogappels. Ouders in dilemma. Angst. Twijfel van het hoogste soort. “De toekomst van onze kinderen ligt in onze handen!” “Kan Semma later wel worden wat wij willen dat ze gaat worden? Of eindigt ze in de kaartenbak van een obscuur uitzendbureau?!”

Ja. Weespersluis krijgt er een schitterend nieuw schoolgebouw bij. Met daarin twee scholen. Beide hebben een prachtig, bijna onwerkelijk mooi programma. Zo mooi dat eraan getwijfeld wordt. Maar dat is het punt niet. Er moet gekozen worden. Voor de toekomst. En dan gaat het mis. Wie gaat waarheen? Je hebt lemmingen. Die wachten en volgen de opinieleiders. Je hebt ouders die meteen een keuze maken. En daar begint het gedonder. Standen worden doorge-appt. 14 naar school A. 12 naar B. Vraag van een ouder: “Gaat Kick naar A of B?” “We neigen naar A.”

Ene ouder tegen een andere: "Heb je het al gehoord? Kick gaat ook naar A. Als jullie nu ook naar A gaan dan blijft de club compleet.” De hele buts overstag. Beslist de vader van Kick opeens dat zoonlief toch naar B gaat. Kortom: paniek. De USA-verkiezingen zijn er niets bij. Marges zijn klein en dan weer groot. In sommige huizen heerst serene rust. Ernaast grote paniek. Wij zijn er voorlopig uit. De oudste naar A. De jongste naar B. Maar als school A opeens veel beter/leuker blijkt of betere schooltijden (...) heeft dan...