Antje overleed in 2012, Jan vorige week donderdag.
Antje overleed in 2012, Jan vorige week donderdag. Foto: WeesperNieuws

Net geen 100. Afscheid van een heel krasse knar

WEESP Als Jan Klick vorige week niet was gestorven, had hij volgende week 100 kaarsjes mogen uitblazen. De Weesper overleed 12 november op 99-jarige leeftijd. Weesp neemt hiermee afscheid van een ultieme krasse knar, die op zijn 63ste leerde skiën en drie jaar geleden nog bij kleinzoon Vincent achter op de scooter sprong.

Jan Klick was tot op hoge leeftijd actief binnen diverse clubjes, zo vertelde hij in 2017 aan het WeesperNieuws. Op maandag biljarten en op dinsdag, woensdag en donderdag bridgen: “Bij drie verschillende clubs met drie verschillende partners. Het is een spelletje waarbij je je koppie moet gebruiken. Het houdt me scherp."

Ouderdom komt met gebreken en ook Jan ontkwam niet aan hulpmiddelen als een hoortoestel en een rollator. Maar met die hulpmiddelen had hij nog veel vrijheid. En anders was daar kleinzoon Vincent met zijn scooter. De rest van de familie stond wel even gek te kijken toen Jan een keer aan Vincent vroeg om hem een lift terug naar Oversingel te geven: “Ha, ze hadden nooit gedacht dat ik achterop zou springen, maar dat heb ik toch gedaan!”

Volop bezigheden, veel familie en ook binnen Oversingel was er voor Jan reuring genoeg, maar toch: als je zo'n hoge leeftijd bereikt, moet je ook veel loslaten: "Je raakt veel mensen die je lief hebt kwijt. En dat doet pijn. Van het groepje van zes medebewoners waarmee ik dagelijks at, ben ik de enige die nog in leven is. Dan verschijnen ze plotseling de volgende dag niet aan tafel. Voor hen is het fijn dat ze geen ziekbed hebben gehad, maar toch... Ik heb het geluk dat ik niets mankeer. Relativeren en humor helpen ook erg goed bij ouder worden.”

De begrafenis is in besloten kring. Wel kan de plechtigheid via een livestream worden gevolgd, zie de rouwadvertentie op pagina 2.

Lees verder op WN Extra