De mobiele toiletten worden elke maandag geplaatst en elke woensdag weer weggehaald.
De mobiele toiletten worden elke maandag geplaatst en elke woensdag weer weggehaald. Foto: WeesperNieuws

De horeca is dicht, nu zijn er mobiele toiletten. Werkt dat?

Drie weken geleden verschenen er plots twee mobiele toiletten in de binnenstad. Deze zijn geplaatst vanwege de geldende coronamaatregelen.

WEESP Doordat de horecagelegenheden momenteel gesloten zijn, zijn er vrijwel geen openbare toiletten beschikbaar in Weesp. Het winkelend publiek is afhankelijk van welwillende ondernemers en het stadskantoor voor hoge nood. Daarom heeft de gemeente op dinsdag, tijdens de weekmarkt, de mobiele toiletten ingeschakeld.

De wc's worden op maandag geplaatst en op woensdag weer weggehaald. “Op die manier hoeven bezoekers aan de markt niet in de winkels van het toilet gebruik te maken nu de horeca nog gesloten is”, geeft de gemeente aan.

De mobiele toiletten zijn niet toegankelijk voor mensen die vanwege een beperking meer ruimte nodig hebben. “Mensen die slecht ter been zijn of een lichamelijke beperking hebben kunnen, zoals altijd het geval, gebruikmaken van het mindervalidentoilet in het stadskantoor", laat de woordvoerder weten.

In oktober was de zogenaamde Inclusieve agenda Weesp gereed, waarin de gemeente ook aandacht besteedt aan meer openbare toiletten in Weesp. Er zijn momenteel weinig (toegankelijke) openbare toiletten beschikbaar, wat nu door de corona extra duidelijk is geworden. Voor de inclusieve agenda wil de gemeente in samenwerking met de app Hoge Nood een overzicht maken van de openbare toiletten in Weesp en op basis daarvan bepalen of en waar meer toiletten nodig zijn. Daarnaast wil de gemeente ondernemers in de horeca en winkeliers stimuleren om extra toiletten te realiseren of bestaande toiletten algemeen toegankelijk te maken.

Momenteel staan er in Weesp zes toiletten op de kaart van Hoge Nood, waaronder het toilet op het NS-station en drie toiletten in het centrum. IJssalon Nelis in de Slijkstraat is een van de locaties die volgens de app een openbaar toegankelijk toilet heeft. Eigenaar Jonathan Sas wist niet dat zijn zaak in de app staat. “Ik weet niet waar dat vandaan komt. Wij zijn namelijk horeca en mogen onze wc dus momenteel niet openstellen.” Als de gemeente hierom zou verzoeken en de schoonmaakkosten zou compenseren, zou Sas dat wel in overweging willen nemen. “Als je in Weesp een wc zoekt, kun je eigenlijk alleen bij de gemeente terecht tot 5 uur ‘s middags.” De mobiele toiletten tijdens de markt vindt de ijsmaker een goed idee. “Die zouden er zeven dagen per week moeten staan, al zijn ze voor ouderen en mindervaliden niet zo goed toegankelijk en niet erg fris.”

Moet het traject rond de openbare toiletten niet in een stroomversnelling nu er door corona minder voorzieningen zijn? "De agenda inclusie is nog niet zo lang geleden vastgesteld. De uitvoering is op sommige onderdelen al wel gestart, maar niet alle punten uit de agenda kunnen tegelijkertijd worden gedaan", laat de gemeente weten. "Wij verwachten in het eerste kwartaal van 2021 met de eerste resultaten te komen en zullen, zoals gebruikelijk, daar eerst de gemeenteraad over informeren.”

'Als je hier een wc zoekt, kun je eigenlijk alleen bij de gemeente terecht'